E diesel şi e indestructibilă: cât de bine arată o Toyota Land Cruiser 100 cu aproape 1 milion km parcurşi

23 Iunie 2021, 20:26
Ilie Toma
Despre Toyota Land Cruiser s-a spus întotdeauna că e un offroader cu adevărat indestructibil. Dar maşini cu parcurs mare apar foarte rar în vizor, aproape niciodată, iar dacă o fac — se întâmplă de obicei la expediţionişti, care aleg să plece în lumea mare cu ele, şi apoi nu se mai despart niciodată de aceste maşini. Şi se spune că anume acesta ar fi motivul pentru care aceste Land Cruiser-e nu prea ies la lumină — că proprietarii lor, care aleg să le exploateze la parcurs mare, nu le mai vând niciodată.
Dar acum în Germania un proprietar al unui Land Cruiser din generaţia J100 şi-a expus maşina sa la vânzare, cu un parcurs de aproape 1 milion de kilometri, fapt care ne dă tuturor ocazia să vedem pe baza acestui exemplu cum ajunge să arate o Toyota Land Cruiser 100 la un asemenea parcurs onorabil!
Toyota asta e fabricată în 2004 şi are sub capotă un motor turbodiesel de 4.2 litri şi 204 CP. Nu e un V8, aşa cum am fi tentaţi să credem poate, ci un motor cu 6 cilindri în linie, cu numele de cod 1HD-FTE şi cu o reputaţie impecabilă de a fi durabil în timp.

Şi, pe exemplarul ăsta, motorul şi-a respectat cu vârf şi îndesat reputaţia! Land Cruiser-ul ăsta are azi pe bord 909,611 km, parcurs pe care l-a făcut fără vreo problemă gravă la motor sau cutie! Cutia, apropo, e una automată, iar starea ambelor componente, este şi azi ireproşabilă! Fără vreun martor „Check engine”, fără oricare alte probleme de funcţionare. Maşina porneşte şi merge, oricând şi oriunde!
La fel de impecabilă e şi starea sistemului de tracţiune integrală, ni se spune. În acelaşi timp, proprietarul acestei maşini nu a fost vreunul din ăia, care să meargă doar la service-ul oficial. A mers acolo în primii o sută de mii de km, apoi a revenit următoarea dată într-un service oficial Toyota abia la 851,231 km, peste 8 ani. În acest răstimp a schimbat cu regularitate uleiul, i-a făcut deservirile normale la fiecare 15 mii km, doar că n-a făcut-o la distribuitorul oficial. O face de la 850 mii încoace, în schimb, probabil pentru că cei de la service-ul Toyota îi ofereau nişte reduceri semnificative, doar de dragul de a menţine un client cu un Land Cruiser cu asemenea parcurs la ei!
Omul a mers intens cu acest Land Cruiser şi l-a folosit după destinaţie, inclusiv pe drumuri mai rele. Interiorul a fost adeseori prăfuit, dar praful se curăţă, iar după el se ascunde un habitaclu bine păstrat.
Până şi materialul textil al scaunelor s-a păstrat excelent, fără vreo ruptură în timp de aproape 1 milion de km! Cu semne de uzură moderată arată şi volanul, cotiera sau butoanele planşei de bord. Dacă le-ai vedea, ai fi spus că maşina are maxim 300-400 mii km, nu 910 mii!
Şi, nu mai puţin important, la fel de bine s-a păstrat această Toyota şi pe dinafară. O condiţie estetică impecabilă chiar, doar cu nişte mici urme de acroşări pe partea dreaptă faţă. Ai putea la fel de bine să vezi maşina asta pe stradă şi să te gândeşti că o fi având vreo 200 mii km!
Da, aşa cum spuneam, asemenea exemplare cu parcurs mare de Toyota Land Cruiser apar foarte rar în vizor, dar exemplarul ăsta confirmă statutul de legendă indestructibilă a acestui model! Dacă el arată atât de bine la aproape 1 milion, cu siguranţă încă are rezerve inginereşti de a mai merge un milion sau poate două de km!
Şi când te gândeşti că sub capotă e un motor diesel! Oare nu e mai ecologică o maşină diesel care rezistă 1-2 milioane de km, decât una electrică, cu jumătate de tone de baterii, care ar trebui să ţină doar 150-200 mii km, după care din nou litiu, cobalt, din nou CO2 la producţie bateriei şi maşinii?...
Ah, da, pe valul ăsta de întrebări existenţiale aproape că am uitat să spunem cu cât o vinde actualul proprietar pe această Toyota Land Cruiser. Ei bine, e vorba de 14,900 euro. Nu foarte puţin, nu-i aşa? Explicaţia e simplă, maşina asta mai are încă multă forţă şi rezistenţă în ea — în unităţile de măsură a unui Land Cruiser ea e încă foarte tânără, chiar şi la aproape 1 milion de km parcurşi!
0
4,866
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!