Epopeea unui Mercedes-Benz W124 impecabil, care nu se poate vinde de un an încoace

16 Iunie 2021, 19:27
Ilie Toma
Uneori, foarte rar, unele maşini impecabile ajung în vâltoarea unor circumstanţe total absurde, iar din cauza asta ajung să nu mai fie văzute, apreciate şi cumpărate de oameni care ar pune preţ pe valoarea lor adevărată. Este şi cazul trist şi totodată excepţional al acestui Mercedes-Benz W124 din Germania.
Astăzi, maşina asta a ajuns în curtea unui dealer mare de maşini second-hand din Germania, cu o reputaţie nu tocmai strălucită printre colecţionari. E mai degrabă un dealer ce are şi maşini mai bune, dar şi mai proaste, iar pe fundalul unui număr imens de exemplare banale, acest E-Class W124 s-a pierdut pur şi simplu în mulţime şi nimeni nu mai ajunge să-i cunoască istoria excepţională. Noi o cunoaştem, însă, pentru că am scris despre el acum aproape un an, în luna august 2020, când maşina asta era încă vândută ca o bijuterie glorioasă.
Cine o vindea atunci? Ditamai muzeul Mercedes-Benz şi divizia dedicată vânzărilor de automobile clasice, cu istorie minuţios verificată a mărcii germane. Da, Mercedes-Benz a avut o asemenea divizie, numită All Time Stars, sediul căreia era în incinta muzeului din Stuttgart. Ea a fost fondată în 2015 şi pe parcursul a mai mulţi ani a preluat spre vânzare doar exemplare Mercedes-Benz cu o istorie absolut transparentă şi clară, şi doar exemplare într-o stare tehnică excepţional de bună. Şi asta pentru că Mercedes-Benz îşi punea numele la bătaie pentru calitatea acestor maşini clasice, şi le livra cu un certificat de garanţie şi originalitate, care însemna mult în ochii colecţionarilor.
Atunci, în august 2020, scriam că acest Mercedes-Benz E200 din 1995 se vindea cu doar 48,800 km parcurşi, certificaţi de producător.
Totul era perfect la maşina asta, de la interior, la starea motorului şi, la un asemenea parcurs mic, se putea spune că e un W124 practic nou! Mai şi venea cu garanţie internaţională de 1 an, oferită de Mercedes-Benz! Pe atunci, exemplarul ăsta costa 28,490 euro.
Dar adevărul e că în 2020, marca germană a decis să desfiinţeze această divizie în contextul pandemiei. Era un serviciu prea de nişă, anual vânzându-se doar câteva zeci de asemenea maşini. Aşa că Mercedes-Benz a expus la vânzare toate maşinile pe care le avea această divizie, la pachet. Asupra lor s-au năpustit şi bişniţari, şi cumpărători mai de bună credinţă. Într-un final majoritatea acestor automobile au fost revândute de câte 2-3 ori pe parcursul ultimului an, ajungând ca oamenii să piardă firul istoriei lor pur şi simplu.
Cam aşa a ajuns şi Mercedesul ăsta. Azi el se vinde într-un orăşel din centru-nordul Germania, Bovenden, la un dealer care are vreo 500 de maşini în parcarea sa imensă. Şi dacă un an în urmă, acest Mercedes-Benz stătea în parcarea subterană a muzeului Mercedes-Benz din Stuttgart, în condiţii uscate şi perfecte, azi el stă sub cerul liber, expus la ploaie şi soare, şi puţini din cei care trec pe alături pot cel puţin intui adevărata lor istorie. Iar dacă şi se reţin un minut lângă el, când văd parcursul anunţat de 48,800 km, cel mai probabil se gândesc că e vorba de o minciună tipică de vânzător. Dar, de fapt, maşina asta e unul din cele mai autentice exemplare W124 din câte există în toată Europa, fiind unul din puţinele W124 care au fost vreodată certificate de acea divizie Mercedes Clasic, de care vorbeam... Maşina costă azi ceva mai puţin deja — 24,900 euro, dar probabil garanţia uzinei mai e valabilă doar câteva luni, sau poate deloc.
Tristă istoria, cu siguranţă. Un exemplar atât de impecabil, cu o istorie atât de curată, a ajuns să se piardă în curtea unui banal dealer dintr-un mic orăşel german. Ți se rupe inima, pur şi simplu, chiar dacă nu eşti un fan Mercedes-Benz sau al modelului W124. Probabil încă nu e prea târziu ca acest model să fie salvat. Sunt mari şanse ca după praful depus azi pe maşină să se ascundă aceeaşi bijuterie impecabilă, pentru care garanta cândva însuşi producătorul!
Vezi şi articolul pe care-l publicam în august 2020 despre acest Mercedes-Benz E-Class W124.
0
2,444
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!