Nu e GTI, n-are parcurs foarte mic, dar costă mult: până şi obişnuitele VW Golf Mk2 au ajuns să valoreze mult dacă sunt în stare bună

28 Iunie 2021, 19:28
Ilie Toma
Să fi spus cuiva că un Volkswagen Golf Mk2 într-o motorizare absolut obişnuită, cu un parcurs nu foarte mic, se poate vinde cu un preţ atât de mare, nimeni nu te-ar fi crezut. Dar anii trec, iar maşinile care ajung să reziste în stare bună şi autentică, urcă în preţ până şi atunci când fac parte dintr-o familie de modele care s-au produs în milioane de exemplare şi aparent n-au nimic neobişnuit în ele, care să le justifice un preţ piperat.
Acesta un banal VW Golf din generaţia a doua, într-o banală motorizare turbodiesel de 1.6 litri, fabricat în 1991, deci are exact 30 de ani. E un motor de 70 CP şi 133 Nm, proiectat să reziste mult şi bine, la fel ca toate componentele lui VW Golf Mk2, care a rămas cumva drept cel mai fiabil Golf din toate generaţiile.
Maşina are un parcurs de peste 106,000 km. Nu e un parcurs mare, judecând după cei 30 de ani de viaţă, dar totuşi nici nu e un parcurs de genul celor afişate de maşinile puse la păstrare în garajele colecţionarilor.
Şi totuşi, acest VW Golf Mk2 e vândut la un preţ de aproape 10,000 euro! Da, da, un banal Golf Mk2, vândut cu 10 mii euro! De ce? Unde e secretul?
În autenticitate. Maşina asta e într-o stare impecabil de bună, cu lucrurile păstrate în forma lor originală, iar asta o face imediat adorabilă în ochii fanilor acestui model, chiar dacă Golf Mk2 s-a produs în peste 6 milioane de unităţi!
Aşadar, vorbim de un VW Golf în culoare roşie, iar ceea ce vedem ar fi încă vopseaua aia originală de uzină, reîmprospătată acum printr-o polişare. Maşina e echipată cu jante BBS dintre cele mai frumoase din câte le puteau pune cândva fanii lui Golf pe maşinile lor. Anume aşa ar trebui să arate un Golf îndrăgit de proprietarul său, am putea spune.
Maşina a trecut recent şi printr-o procedură de amplă împrospătare generală la un atelier din Lituania. Ştim că atunci când auzi Lituania şi lucrări la o maşină te gândeşti imediat la metamorfoze din alea în care din trei maşini se lipeşte una, dar în acest caz totul e un pic diferit, fiind vorba de un atelier de un cu totul alt nivel, care preia comenzi de la companii occidentale pentru restaurări din alea superbe. Am investigat niţel activitatea acestuia şi au până şi Porsche-uri 356 aduse la condiţii superbe. Aşadar, anume ei au lucrat la micile detalii în cazul acestui Golf şi o poză a cum arată dedesubtul acestei maşini ilustrează bine starea de azi a acestei maşini.
Totuşi, aspectul maşinii nu e rezultatul unei restaurări, ci mai degrabă a unei munci de detailing, tot ce vedem pe maşină fiind datorat primului proprietar din Germania, care a păstrat-o pur şi simplu în stare bună. Pe ici, pe colo, mai sunt urme de uzură normală, inclusiv la interior, şi tocmai asta ridică valoarea şi autenticitatea acestei maşini.
Şi, nu mai puţin important, maşina asta are şi o istorie documentată, care-i certifică acest parcurs mic.
Deci, nu putem nega că acest VW Golf Mk2 arată într-adevăr foarte bine. Ce e impresionant e preţul pe care ajung deja să-l aibă asemenea Golf-uri, în motorizări absolut obişnuite, dacă sunt în asemenea stare bună. Şi de aici încolo, asemenea maşini doar vor creşte în preţ.
Iar noi zicem că asta e şi o încurajare pentru toţi cei care au maşini oarecum obişnuite, dar bine păstrate. Uitaţi-vă bine la ele. Chiar dacă nu credeaţi că într-o zi preţul lor poate urca, ca-n cazul maşinilor de colecţie, s-ar putea să aveţi o comoară în garaj. Într-o lume cu maşini noi tot mai anoste, maşinile astea vechi devin tot mai interesante şi într-o zi maşina, pe care o credeai o simplă vechitură, devine un automobil adorat şi venerat, cu care chiar te poţi mândri!
0
3,735
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!