Ruşii pregătesc un KamAZ de cariere robotizat, concurent pentru Belaz şi Caterpillar

11 Iunie 2021, 18:09
Denis Godorozea
Ruşii de la KamAZ vor să concureze pe cele mai diverse segmente de tehnică comercială, de la camioane urbane până la monştri de cariere. Presa rusească a distribuit imagini din cadrul unui eveniment cu participarea oficialilor din Federaţia Rusă, unde KamAZ a dezvăluit o parte din cele mai noi proiecte, printre care şi monstruosul Jupiter, viitor concurent pentru basculante de cariere, precum Belaz, Caterpillar şi Volvo.
Deocamdată proiectele se află la etapele iniţiale de dezvoltare, dar conform planurilor ruşii vor să se lanseze în forţă în noul segment cu tehnologii de ultimă oră. Asta pentru că Jupiter va avea mai multe versiuni, pe lângă cele tradiţionale vor exista vehicule robotizate. KamAZ nu menţionează, însă, dacă acestea vor oferi posibilitatea de a fi pilotate la distanţă, sau vor avea inclus vreun sistem de condus autonom.
Mai mult de atât, ruşii îşi doresc să lanseze mai multe tipuri de motorizări pentru noua lor basculantă de mare tonaj. În imagini au sunt surprinse prototipuri capabile să tracteze 125 tone, dar sunt planificate versiuni cu capacitatea cuprinsă între 28 şi 260 tone. Printre gama motorizărilor se vor regăsi versiuni diesel, hibride şi 100% electrice. În cazul motorizărilor electrice, motorul termic va livra circa 540 CP, fiind asistat de motoare electrice cu putere cumulativă de 650 CP.
Ei bine, deocamdată KamAZ povesteşte despre proiecte de viitor fără a specifica măcar careva termeni de lansare. Planurile sunt, însă, măreţe, or ruşii ţintesc nu doar în concurenţii Belaz din Belarus, dar vor să concureze direct cu giganţi precum Caterpillar! Au oare şanse?
0
1,400
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!