(VIDEO) Are V8 de 4.4 litri şi parcurs mic: un exemplar al celui mai savuros Volvo XC90 produs vreodată, scos la vânzare în Olanda

11 Iunie 2021, 19:52
Ilie Toma
Cu toţii ne amintim cu respect de prima generaţie Volvo XC90, model care a fost lansat în 2002 şi care a stat în producţie până în 2015, fiind într-atât de reuşit şi de bine gândit, încât nu doar că era fiabil, dar în ultimii săi ani de producţie a fost declarat drept cel mai sigur automobil din cele testate în SUA la un crash-test de tip nou al celor de la IIHS, small overlap. Putem spune că totul a fost ca-n reclamele de la TV, când 9 din 10 proprietari care au avut vreodată un asemenea Volvo, le adorau pur şi simplu şi le-ar fi recomandat celui mai apropiat prieten.
Dar puţini ştiu că, pe lângă obişnuitele motoare diesel cu 5 cilindri în linie, de 2.4 litri, pe lângă motorul turbo pe benzină, tot cu 5 cilindri în linie, şi chiar pe lângă motorul cu 6 cilindri în linie, Volvo XC90 de primă generaţie a avut şi un savuros motor V8 sub capotă! Da, Volvo XC90 cu motor V8! Iar ceea ce vedem în imaginile acestui articol e tocmai un asemenea XC90 V8!
Fără îndoială, asemenea maşini sunt azi extrem de rare. La nivelul întregului continent european, se întâmplă să nu mai găseşti nici una de vânzare, sau, dacă mai apare vreo una, atunci are cifre imense de parcurs, pentru că — ştiţi voi — proprietarii de XC90 îşi adorau maşinile şi mergeau mult cu ele.
Dar maşina asta, scoasă la vânzare în Olanda, are un parcurs mult mai mic şi e într-o condiţie formidabilă. V8-ul său de sub capotă toarce în tonalitate de bariton, iar când îl priveşti rămâi cu gura căscată. De ce? Pentru că nu e poziţionat longitudinal, aşa cum te-ai aştepta de la un V8, ci transversal, de-a latul capotei! Şi aici nu putem să nu explicăm de ce maşina asta a fost atât de genială la vremea sa!
În anii ăia, la începutul mileniului, maşina asta concura de la egal la egal practic numai cu BMW X5. Mercedes ML exista, dar era un concurent mai de fundal în lupta pentru supremaţie de imagine. Şi BMW X5 avea un motor V8 de 4.4 litri. Iar Volvo nu avea deloc un V8 în gamă. Aşa că suedezii s-au pus pe treabă în căutarea celei mai logice soluţii, dat fiind că platforma lui XC90 presupunea montarea transversală a motoarelor.
Şi au găsit soluţia la Yamaha. Da, compania aia japoneză care produce motociclete, piane, chitare, boxe, amplificatoare audio şi motoare pentru bărci. Ei aveau un V8 folosit la bărci, iar partea atractivă pentru Volvo a fost că blocurile cilindrice ale acestui motor V8 nu erau poziţionate la 90 de grade, cum se întâmplă de obicei, ci la 60, ceea ce-l făcea mai compact. Mai departe a urmat o colaborare strânsă şi intensă între inginerii Volvo şi Yamaha de a adapta construcţia acestui motor la cerinţele SUV-ului suedez.
De fapt, aproape toate componentele au fost reproiectate, într-atât de mult, încât motorul a primit un nume de cod Volvo la final — B8444S. A ieşit un motor V8 de 4.4 litri, aspirat natural, care dezvolta 315 CP şi 440 Nm! Iar pentru a putea fi montat sub capotă în mod transversal, s-au făcut o mulţime de adaptări — de la repoziţionarea alternatorului direct pe motor, până la cea a demarorului deasupra cutiei de viteze, iar arborii cu came sunt dirijaţi de lanţuri mici auxiliare. Mai mult ca atât, blocul stâng e un pic deplasat în faţă în raport blocul drept, cu jumătate de cilindru, ceea ce a permis încrucişarea bielelor spre arborele cotit. În rezultat, acest motor a fost cel mai compact V8 la vremea sa, măsurând 735 mm lungime şi 635 mm lăţime.
Suedezii s-au chinuit mult şi la conformarea lui cu normele de emisii, aşa că i-au instalat 4 convertoare catalitice! Patru! Pe lângă asta, propulsorul avea deja gestiune variabilă a valvelor. Poate părea extrem de complicat, şi asta pentru că impresia e adevărată — motorul chiar era unul complicat, creat şi lansat într-o epocă în care inginerilor li se permitea să rezolve probleme şi sarcini complexe. Dar, luând în considerare că motorul s-a dovedit a fi şi fiabil, dacă era menţinut corect, nu putem spune decât că e o bijuterie inginerească!
El era cuplat la o cutie de viteze Aisin cu 6 trepte şi beneficia de un sistem de tracţiune AWD cu diferenţial suedez Haldex. Iar cu acest V8 sub capotă, Volvo XC90 era demn de rapid: 7.3 secunde până la 100 km/h şi o viteză limitată electronic la 210 km/h! Apropo, V8-ul a apărut abia în 2005, trei ani mai târziu decât lansarea primară a SUV-ului.
Un Volvo XC90 care e o bijuterie rară şi savuroasă, cu alte cuvinte. Exemplarul ăsta, scos la vânzare în Olanda, e fabricat în 2007 şi are doar 94,150 km pe bordul său. La cât erau capabile să reziste maşinile astea, se poate spune că e-n floarea tinereţii.
Pe dinafară, maşina e într-o stare impecabilă perfectă, iar V8-ul de sub capotă e trădat de mici embleme pe grila radiatorului şi pe hayon, dar şi de profilarea un pic diferită a capotei. Acest Volvo a fost generos echipat de primul său cumpărător, având şi trapă, pe acoperiş, şi 7 locuri la bord, şi multe alte echipări opţionale, ce făceau maşina asta o adevărată fortăreaţă pe roţi. Ca şi la toate exemplarele Volvo din acea vreme, însă, tapiseria de piele are urme mai mari de uzură decât am fi aşteptat la un parcurs atât de mic, dar fanii Volvo ştiu că asta era un simptom omniprezent al acelor ani.
La nivel tehnic, maşina promite a fi pur şi simplu excepţional de bună, având o stare impecabilă, cu toate componentele originale pe ea, şi o istorie completă de deservire. Cum de are un parcurs atât de mic, dar? Răspunsul e în faptul că a fost exploatată în Japonia, fiind una din acele maşini cumpărate acolo de către colecţionari avuţi, care-şi doreau luxul european în formă primară, dar erau obligaţi la limite anuale de parcurs şi exploatare din cauza volanului pe stânga, într-o ţară unde standardul e pe dreapta. Apropo, maşina asta vine cu cardul de VIP Member al service-ului Volvo din Yamahiro, Japonia, acolo unde proprietarul său a deservit-o în toată perioada cât a deţinut-o! Deci, îţi poţi da seama de starea mecanică a acestui Volvo XC90 V8!
Era cât pe ce să uităm să menţionăm preţul. În Olanda ea se vinde azi cu 17,800 euro inclusiv TVA-ul local, ceea ce înseamnă că preţul pentru export e de 14,711 euro. E fantastic? Ziceţi voi! Noi zicem cu certitudine doar că e unul din cele mai rare şi savuroase Volvo din câte au existat în epoca modernă!
Ah da, porneşte video-ul de mai jos pentru a-i auzi şi sunetul acestui V8 de Volvo!
0
4,592
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!