Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Istoria şi curiozităţile celei mai bizare Volga, cu motor V8 şi tracţiune integrală quattro

12 Iunie 2021 - 17:11
Ilie Toma
Îi spune Volga 3105 şi sunt foarte mari şansele să nu fi auzit niciodată de ea. Însă Volga asta, concepută pentru a fi modernă şi a se bate cu concurenţii germani şi americani de la sfârşitul anilor 80 către începutul anilor 90, se voia uimitoare la nivel tehnic: avea motor V8 şi chiar tracţiune integrală! Da, un sedan Volga, cu tracţiune 4x4!
În acei ani deja şi modelele legendare americane erau trecute la tracţiune faţă, iar Audi uimea lumea cu ceea ce putea face un simplu sedan cu tracţiune integrală. Aşa că şi sovieticii s-au pus pe treabă în crearea unei întregi familii noi de modele — 3103 cu tracţiune faţă, 3104 cu punte motrice spate şi 3105 cu tracţiune integrală.
Perestoika era în toi, bugetele erau optimizate, şi prioritate s-a dat versiunii de top, pentru elite. Aşa că inginerii de la GAZ au ajuns să construiască fizic doar prototipul lui 3105, cea cu tracţiune integrală, care poate fi văzută şi-n imaginile acestui articol.
De ce am menţionat tracţiunea integrală quattro, în titlu? Pentru că asta era, în esenţă. Sovieticii au cumpărat câteva exemplare Audi 100, le-au desfăcut la ei în subsolurile uzinei şi au tras la indigo sistemul pe care-l considerau de top la acea vreme.
Dacă modelele anterioare Volga, precum 24-10 sau chiar 3102 erau, în esenţă, modernizări ale aceleiaşi platforme de GAZ-24 arhaice, atunci acest model a fost construit pe o platformă total nouă. La partea se suspensie — s-a renunţat la foile de arcuri şi punţile rigide. S-a optat pentru construcţie McPherson faţă şi spate, după exemplul unor modele nipone. Toate roţile au primit frână pe discuri.
Dezvoltarea acestei maşini a început când mai exista URSS, dar s-a finalizat când uniunea nu mai exista, aşa că şi provocările asupra proiectului au fost multe la număr. Însă elementele de bază au fost concepute şi „inspirate” al sfârşitul anilor 80, totuşi. Structura constructivă a caroseriei, de exemplu, a fost inspirată tot de la Audi 100.
Dezvoltarea versiunii V8 cu tracţiune integrală a fost motivată şi accelerată de decizia lui Gorbaciov de a sista producţia lui Chaika GAZ-14. Surprinzător, însă, cei de la GAZ au decis să dezvolte un V8 nou, în loc să-l folosească pe cel mare şi vechi de la Chaika.
Însă la începutul anilor 90 finanţarea proiectului a fost îngheţată şi abia în 1994 s-a decis continuarea şi finalizarea lui rapidă, pentru a duce la etapa de producţie măcar 250 exemplare ale acestei Volga. Aşa că ultimele soluţii au fost făcute cu economie şi grabă. Iar maşinile au fost practic cârpite manual din ceea ce era pe la uzină sau se putea comanda aşa, în fugă. Şi n-au fost produse 250, ci doar circa 85-90. Iar la unele din ele interiorul era pur şi simplu groaznic, unele butoane de plastic părând a fi cioplite cu briceagul!
Blocul de climatizare era luat de pe Lancia Thema, levierele de lângă volan — de la Ford Scorpio, iar scaunele faţă luxoase, cu memorie şi acţionare electrică — de la Volvo 940. Inginerii n-au mai avut posibilitate să proiecteze sistemul propriu de direcţie, aşa că au folosit piese de la Audi 100, dacă tot au copiat tracţiunea integrală de acolo.
Apropo, motorul V8 era unul de 3.4 litri, aspirat natural. Livra 170 CP şi 265 Nm, şi asta pentru că, deşi motorul fusese deja proiectat, inginerii n-au reuşit să-i termine sistemul de injecţie, aşa că într-un final l-au lăsat cu carburator Pierburg. Chiar şi aşa, sedanul de 1.8 tone accelera de la 0 la 100 km/h în timpi demni pentru acea vreme, de 11 secunde. De fapt, depinde cu cine comparăm, că modelele germane cu V8-uri rupeau asfaltul de sub roţi şi nici nu puteau fi puse alături cu această Volga ciopârţită din bucăţi pe final. Volga avea, totuşi, o cutie de viteze cu 5 trepte şi, în sfârşit, transmisia sa nu vuia, cum se întâmpla la modelele anterioare.
Vezi mai jos un review cu istorie şi senzaţii de condus, filmat de curând în Rusia cu unul din extrem de puţinele exemplare Volga GAZ 3105, care s-au mai păstrat până azi. Poţi include subtitre cu traduceri automate în limba dorită dacă ai nevoie.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter