Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Noul KAMAZ K5 54901: camionul cap-tractor de autostradă, care vine să concureze cu modelele de top

20 Iunie 2021 - 13:11
Ilie Toma
Kamaz a anunţat lansarea noii sale generaţii de camioane, numită K5, încă acum 2 ani, iar aproximativ 1 an în urmă a şi început producţia în serie mică a primelor exemplare, alături de modelele şi versiunile generaţiile anterioare. Până în prezent s-au produs abia mai puţin de 1,000 exemplare de Kamaz K5, iar acum vine şi momentul în care producţia noului model intră în faza de forţă deplină şi încercare de cucerire a pieţei. Fiind un model cu care cei de la KAMAZ se mândresc în mod deosebit, ne-am gândit să-l explorăm în detaliu, pentru a expune succint şi interesant tot ce merită ştiut despre el.
Marca KAMAZ e o legendă vie la Dakar, iar performanţele sale de acolo, cu o dominaţie absolută în ultimii 15 ani, au oferit şanse uzinei şi de a-şi dezvolta producţia civilă, atrăgând şi investiţii mari, dar şi know-how preţios. Şi aici ne referim mai ales la Daimler, or, producătorul german e unul din acţionarii minoritari principali ai KAMAZ, împărtăşindu-şi din experienţa sa cu compania pe care o deţine. Şi e la fel de interesant că noul KAMAZ K5 nu e pur şi simplu un Actros mai vechi un pic modificat ca design şi cu logo KAMAZ. Noul camion preia doar anumită experienţă de la Mercedes-Benz, dar, în esenţă, e un camion conceput şi construit pe platformă proprie, derivată din platforma de Actros.
Designul a fost creat cu ajutorul unei companii italiene, iar la partea ergonomică s-a ţinut cont atât de experienţa KAMAZ, cât şi Daimler. Aşa că poziţia de condus, comenzile din habitaclu, micile lucruri practici — toate sunt gândite pentru a fi la nivelul unui cap tractor de top, cu care poţi să cursezi la distanţe lungi internaţionale. Până şi deschiderea trapei poate fi acţionată electric, iar camionul nu duce lipsă de sistem multimedia şi afişaje digitale pentru cel de la volan. Mai mult ca atât, noul KAMAZ are şi un sistem de monitorizare a oboselii celui de la bord, cu avertizări corespunzătoare.
Motorul diesel e de asemenea unui nou, făcând parte din noua familie, numită P6. Cilindreea acestui motor e de 11.9 litri, cu puteri cuprinse între 400 şi 550 CP. Motorul a fost dezvoltat în cooperare cu compania germană Liebherr, având numele de cod 910. Mai mult ca atât, graţie acestei colaborări noul motor se conformează standardelor Euro 5, iar în perspectivă — şi standardelor Euro 6. Versiunea pe care se pune accent din start e cea de 450 CP. Surprinzător, dar intervalul de service, anunţat pentru noul motor, atunci când e instalat pe camioanele de autostradă, e de 150,000 km!
Cutia de viteze e una automată! Da, noul KAMAZ modern dispune de o cutie automată, cu 12 trepte pentru deplasare înainte şi 2 trepte pentru marşarier. Cutia e de origine ZF, din seria Traxon.

Noul Kamaz 54901 are şi blocuri optice full LED, proiectate special pentru acest model, care promit o vizibilitate excelentă. Cabina se ridică prin acţionare electrică, la fel cum se întâmplă la majoritatea camioanelor moderne de top, inclusiv la noul Scania 770S, pe care noi l-am filmat de curând în Moldova.
Noul KAMAZ K5 poate dispune fie de un rezervor de combustibil, fie de două, opţional. Un rezervor are 800 litri, iar în cazul în care se bifează şi rezervorul suplimentar, stocul de combustibil din rezervoare creşte la 1,400 litri. Consumul mediu promis e de 30 litri/100 km.

Camionul vine şi cu o aplicaţie mobilă, prin care se poate vedea statutul camionului de la distanţă şi se pot chiar face anumite comenzi! Pe lângă asta, noul Kamaz K5 54901 vine şi cu tot soiul de sisteme de siguranţă, inclusiv ESP, ASR, EBS. Cu alte cuvinte, în sfârşit KAMAZ vrea să joace în liga mare, în segmentul de top absolut, concurând cu marii producători mondiali.

Preţul unui asemenea camion în Rusia e de 51-70 mii euro, în funcţie de dotările alese. E interesant şi faptul că producătorul promite un termen de exploatare fără probleme de minim 1.2 milioane de km, oferind şi o garanţie completă de 260,000 km.
Mai jos includem şi un review recent al acestui model, făcut de un şofer de camion cu un canal de YouTube, în care sunt descrise şi mai detailat multe din particularităţile acestuia, inclusiv şi mici scăpări observate de acesta.

Ce părere ai de noul camion KAMAZ K5 54901? Este el suficient de impresionant şi bun pentru a se lupta de la egal la egal cu marii titani ai segmentului la nivel internaţional?
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter