(VIDEO) Un echipaj de poliţie din Chişinău ar folosi un pieton interpus pentru a sancţiona şoferii că nu cedează trecerea: acuzaţie gravă a unui şofer din Moldova

24 Iunie 2021, 12:16
Redacţia PiataAuto.md
Un caz cu acuzaţii deosebit de grave în adresa unui poliţist a ieşit la iveală în urma unui video, publicat ieri de un şofer din Chişinău, în care un poliţist pare să refuze, într-un mod destul de discutabil din punct de vedere al eticii profesionale, să-i ofere şoferului dovezi pentru încălcarea comisă. Din acel video, însă, era clară doar o parte din întreaga situaţie, aşa că am decis să discutăm cu el pentru a afla detaliile acestei întâmplări bizare.
Aşadar, am aflat că şoferul, pe nume Maxim Apostol, se deplasa pe Calea Moşilor din Chişinău cu familia sa — soţia şi un copil de doar 2 ani, cu care avea o programare la medic, întrucât acesta se simţea rău. Maxim menţionează că circula cu viteză regulamentară de circa 50 km/h pe această arteră lată a capitalei, care are 4 benzi de circulaţie pe sens în acea zonă. Tot acolo există o trecere de pietoni pe toată lăţimea imensă a acestui drum, iar în apropierea ei adesea stau automobile parcate. Pe centrul drumului, chiar pe linia dublă separatoare, stătea poliţistul, iar în zona trecerii de pietoni, pe acostament, stătea un om, cu spatele la trecere, ce nu manifesta nici o intenţie de a trece. Brusc, pietonul s-a întors spre zebră, a făcut un pas, iar poliţistul a ridicat mână şi l-a oprit pe Maxim, invocându-i şoferului că nu i-a cedat trecerea acelui pieton. Paradoxul e că imediat ce a oprit, încă înainte de a discuta poliţistului, omul legii i-ar fi strigat pietonului „Bravo!”, iar pietonul ar fi revenit înapoi pe aceeaşi parte a drumului, fără a-l traversa, dacă tot dorea.
Ulterior, poliţistul ar fi avut un comportament arogant şi chiar obraznic, conform spuselor şoferului, declarându-i acestuia nu se „melocească” (a se agăţa de lucruri mărunte, rusism, n.r), ci să meargă să achite amenda, că-i va pune o amendă minimă şi gata. Maxim i-ar fi solicitat poliţistul să-i dea o avertizare, dată fiind situaţia confuză cu intenţia pietonului de a traversa, dar poliţistul n-a ţinut cont de ea şi i-a dat un proces verbal cu o amendă de 900 lei şi 3 puncte de penalizare. În timp ce poliţistul îi scria amendă, însă, acelaşi pieton ar fi traversat de mai multe ori strada într-o parte şi în alta, celălalt poliţist coleg mai oprind 2-3 automobile pentru aceeaşi încălcare invocată! Prin urmare, Maxim e convins că cei doi poliţişti folosesc acel pieton interpus anume pentru a crea asemenea situaţii de pretinse încălcări, sancţionând şoferii pentru încălcări înscenate!
Maxim i-a cerut poliţistului o dovadă a încălcării sale, însă poliţistul, care s-a prezentat ca Vasile Nicolaescu, l-ar fi refuzat cu aroganţă, spunându-i că şoferul nu e un procuror sau judecător, ca să-i prezinte lui dovezi. Aici trebuie să facem o precizare pentru cei care ne citesc din România, unde poliţiştii nu prezintă dovezile şoferilor — în Moldova încălcările de viteză, spre exemplu, sunt documentate după ce şoferului i se prezintă imaginile video cu dovada încălcării. În lipsa acestor dovezi procesele verbale pot fi intentate, cu folosirea semnăturii unui martor. Ca prin minune, în acest caz s-a găsit şi un martor, care ar fi văzut totul.
Foto: alt şofer oprit mai târziu la aceeaşi trecere de pietoni, pentru că nu i-ar fi cedat aceluiaşi pieton

Deci, ce avem în rezultat? Un şofer care spune că circula regulamentar şi care a fost oprit şi amendat pentru că n-ar fi cedat trecerea unui pieton, dar şi un pieton care ar fi continuat să tot încerce traversări confuze de stradă, generând noi şi noi şoferi sancţionaţi. Avem un şofer care pretinde că nu are nici o încălcare de regulament rutier pe parcursul a minim ultimii doi ani şi care acuză cei doi poliţişti ai echipajului care l-a oprit că înscenează încălcări inevitabile şi interpretabile, în cooperare cu un pretins pieton şi posibil un pretins martor! Dacă aceste acuzaţii se adeveresc, avem o situaţia gravă de tot!
Poză simbol

Am solicitat o reacţie de la Inspectoratul Naţional de Securitate Publică pe marginea acestui caz. În rezultat, ni s-a comunicat că echipajul de poliţie s-a deplasat la cea adresă pentru că ar fi existat un apel la 112, în care cineva s-ar fi plâns că la acea trecere de pietoni şoferii nu cedează trecerea. E o situaţie care ne pare cam deocheată, aşa că am întrebat cum are loc asta la modul real, dacă oamenii chiar fac asemenea apeluri la 112, şi ni s-a confirmat că se întâmplă adesea. Maşina poliţiei ar fi fost parcată la 40-60 metri de trecerea de pietoni. Şoferul, Maxim, ar fi fost pe a treia bandă şi, chiar dacă alte două vehicule ar fi oprit să cedeze, el n-ar fi observat pietonul în timp util, iar după ce a fost oprit de poliţie şi-ar fi recunoscut vina, menţionând că frânarea tardivă ar fi fost prea periculoasă. Tot şoferul i-ar fi rugat într-adevăr pe poliţişti să-i dea doar o avertizare, însă aceştia i-ar fi explicat că această încălcare nu prevede avertizarea. După asta s-ar fi apropiat de inspector şi i-ar fi zis că nu e de acord cu procesul verbal şi-l va contesta. Şoferul ar fi stat aproape o oră la faţa locului, urmărind activitatea echipajului. De asemenea, deşi nu are o legătură directă cu acest caz, poliţia a ţinut să-i facă un portret acestui şofer, menţionând că din anul 2009 până în prezent, adică în timp de 12 ani, are 17 procese verbale întocmite pe încălcări precum viteză, oprire interzisă, parcare interzisă, neglijarea culorii semaforului, accident rutier, marcaj rutier, vătămarea integrităţii, lipsa poliţei de asigurare, nerespectarea indicatorului de interzicere, nerespectarea indicatorului de direcţie obligatorie de deplasare, iar în 2010 a fost privat de permis pe un termen de 6 luni. De asemenea, poliţia declară că şoferul ar avea procese verbale inclusiv în ultimii doi ani, în vara lui 2019 şi în toamna anului 2020. În ce priveşte acuzaţia de înscenare a situaţiei cu folosirea unui pieton interpus, poliţia o neagă vehement, declarând că nu practică niciodată asemenea tactici, nici măcar la operaţiuni speciale de disciplinare.

Dată fiind situaţia acelei treceri de pietoni pe un drum de 8 benzi, a celor relatate mai sus despre acest caz şi a celor vociferate de poliţist în video-ul de mai jos, ce părere ai despre toată situaţia? Este o înscenare din partea acestor poliţişti? Este aici un element de abuz al poliţiei faţă de aceşti şoferi?

UPDATE 12:39: Şoferul, Maxim, declară că informaţia, oferită de poliţie, că el ar fi fost vreodată privat de permis de conducere este falsă, şi că intenţionează chiar să depună o plângere la poliţie pentru oferirea de informaţii false despre el.
0
8,086
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!