Volvo care a trăit mai mult decât proprietarul său, rezistând peste 4.9 milioane km parcurşi!

26 Iunie 2021, 17:19
Ilie Toma
Irv Gordon a fost omul care şi-a iubit Volvo-ul său toată viaţa, iar povestea recordului atins de el şi Volvo-ul său e deja o legendă printre pasionaţii de maşini. Totuşi, foarte mulţi cunosc istoria până la un anumit moment, poate până la momentul marcării unui nou record, însă puţini ştiu şi continuarea ei. E o poveste din aia de viaţă, pe care să o citeşti cu admiraţie şi s-o iei aminte pentru mult timp înainte.
Irv a fost un profesor american de ştiinţă, un bărbat absolut obişnuit la prima vedere. Dar adeseori adevăraţii oameni admirabili sunt anume cei ce pari obişnuiţi la prima vedere. În 1966, la vârsta de 26 de ani, la scurt timp după ce se angajase la serviciu, Irv şi-a cumpărat primul său automobil nou — un Volvo P1800, de culoare roşie şi un design foarte ondulat şi fluid, în comparaţie cu formele pătrăţoase Volvo de mai târziu. Ăsta a fost unul din modelele Volvo desenate cu emoţie, pe care suedezii l-au creat mai mult ca să aibă cu ce atrage oamenii în showroom-uri, dar care s-a bucurat de o popularitate neaşteptată, devenind adorat de public. Aşa că şi Irv s-a numărat printre cei care s-a lăsat cucerit în 1966 de acest coupe suedez, fiind încurajat de prietenii săi să cumpere acest frumos Volvo, la un preţ de 4,150 dolari SUA.
Şi pe atunci scandinavii aveau cea mai bună reputaţie în toată lumea la construcţia tehnicii indestructibile. Maşinile lor nu erau cele mai iuţi şi mai rapide, dar erau făcute să ţină o viaţă. Şi Irv nici nu bănuia atunci, în anul 1966, cât de adevărat se va dovedi acest slogan scandinav!
Lui Irv i-a plăcut atât de maşina, încât în primele două zile, de când o cumpărase, a parcurs cu ea 1,500 mile, adică peste 2,300 km. Era primul week-end de când o avea, după ce o preluase vineri de la dealer, nouă. Iar luni venise deja la primul service, lăsându-i mască pe cei care i-au vândut-o.
De aici încolo au urmat ani şi decenii în care Irv şi-a iubit maşina aşa cum puţini oameni mai pot înţelege în zilele noastre. Irv mergea câte 200 km pe zi cu ea — 100 într-o direcţie, spre serviciu, şi 100 înapoi. Aşa că odometrul maşinii a adunat milele într-un ritm foarte intens. În doar 10 ani maşina avea deja jumătate de milion de mile, adică vreo 800,000 km pe odometrul său! Şi cum Irv îşi deservea automobilul la service-ul Volvo din apropiere, în care avea încredere, toată istoria acestui parcurs s-a tot adunat în arhivele service-ului.
În asemenea ritm maşina a continuat să adune noi şi noi zeci şi sute de mii de mile, fără probleme majore. Era cu adevărat indestructibilă. În 1987, acest Volvo devenea doar a 4-a maşină din lume, căreia i se recunoştea atingerea parcursului de 1 milion de mile. Iar în 1998, acest Volvo P1800 a primit şi prima recunoaştere oficială a unui record, la un parcurs de 1.69 milioane de mile, sau peste 2.7 milioane kilometri! Unii ar fi crezut că acolo ar fi fost apogeul, că e gata, maşina o fi obosită şi merită deja pusă într-un muzeu, ca exemplar de colecţie. Ba bine că nu!
Irv şi-a considerat maşina întotdeauna un obiect de suflet, cu care trebuie să fie aproape în fiecare zi, nu să-l lase într-un garaj rece. Aşa că maşina a continuat să alerge pe traseele americane. În 2002 i s-a oferit onoarea să înregistreze 2 milioane de mile chiar pe Times Square din New York, adică echivalentul a peste 3.2 milioane km!
Şi nici măcar aici povestea nu a încetat. Ba dimpotrivă, acest Volvo indestructibil a continuat să slujească în acelaşi ritm intens, bucurându-l pe proprietarul său. Irv era omul care-şi iubea maşina. Iar maşina continua să-i fie fidelă proprietarului său.
În 2013, Volvo a atins şi cifra fenomenală de 3 milioane de km parcurşi, atunci cei de la Cartea Recordurilor Guiness mai împrospătându-i încă o dată recordul de maşina cu cel mai mare parcurs din lume. Până la urmă, 3 milioane de mile înseamnă peste 4,828,000 km!
În mai 2014 cei de la Guiness au făcut ultima însemnare oficială în cartea lor, la, 3,039,122 mile, echivalentul a 4,891,041 km! Dar nu, nici măcar aici povestea fenomenală a acestui Volvo n-a luat sfârşit. Maşina era în continuare indestructibilă.
Irv a primit atunci şi un alt Volvo nou drept cadou de la divizia americană a Volvo Cars — un XC60. Atunci Irv a zis doar vă va exploata ceva mai lejer coupe-ul său P1800, dacă tot a primit un Volvo nou, cu aer condiţionat. Aşa că maşina legendară a mai continuat să meargă. Nu câte 100 mii km pe an, dar a continuat, trecând şi de 4.9 milioane de km.
În 2018, însă, la vârsta de 78 de ani, Irv Gordon a trecut în nefiinţă, în timp ce se afla într-o călătorie de serviciu în China. Tocmai îi scrisese un mesaj fiicei sale, spunându-i că se află în nişte locuri formidabil de frumoase şi că are parte de, probabil, cel mai frumos timp din viaţa lui. La scurt timp a făcut un atac de cord.
După 52 de exploatare superbă în mâinile lui Irv Gordon, Volvo P1800 a rămas tristă în garajul său. Era în stare bună, aştepta să-şi mai bucure stăpânul său de-o viaţă, dar aşa s-a întâmplat că maşina a rezistat mai mult decât omul. Irv obişnuia să spună despre maşina sa că ea are suflet. Probabil în acel moment, sufletul acestui Volvo era cu adevărat mâhnit.
Ei bine, un ultim paradox vine chiar la final. Sau mai bine zis — prin lipsa finalului. La o lună distanţă de la decesul tatălui său, fiica lui Irv Gordon a anunţat că ea va continua să exploateze şi să conducă legendara maşină a tatălui său, continuând să adune km pe bordul ei, în memoria lui Irv, care şi-ar fi dorit anume asta.
Aşa că legendarul Volvo P1800 îşi continuă povestea mai departe, în mâinile fiicei lui Irv. Din decembrie 2018 şi până astăzi n-au existat raportări oficiale despre noi recorduri atinse, dar cine ştie, poate într-o zi, în curând, vom auzi că legendarul Volvo a atins 5 milioane de km? Pentru că nici o cifră nu ne mai poate mira în cazul acestui Volvo, care deţine în continuare recordul mondial absolut de maşină cu cel mai mare parcurs! Şi, probabil, deţine şi recordul neformat de cea mai îndrăgită maşină pe durata a peste jumătate de secol în mâinile aceluiaşi om, simplu la prima vedere, dar atât de statornic în pasiunea sa de-o viaţă!
0
7,017
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!