Volvo vrea propria uzină Gigafactory pentru baterii de electromobile în Europa

22 Iunie 2021, 09:28
Denis Godorozea
Volvo vrea să producă în Europa baterii pentru propriile electromobile. Planurile au fost confirmate într-un comunicat oficial de suedezi, care menţionează că s-au aliat cu o altă companie din Suedia, Northvolt, pentru construcţia propriei uzine Gigafactory. De menţionat, că cu acelaşi partener cooperează şi Volkswagen, care tot planifică o proprie uzină producătoare de baterii pe Bătrânul Continent.
În cadrul proiectului Volvo şi Northvolt vor avea câte o cotă de participare egală, 50:50. La o primă etapă suedezii vor inaugura un centru de cercetări şi tehnologii în cadrul căruia specialişti să dezvolte baterii de generaţii noi pentru viitoarele modele electrice Volvo, dar şi Polestar. Ulterior, suedezii vor renunţa treptat sau vor reduce cantitatea componentelor achiziţionate de la LG Chem şi CATL, urmând să-şi echipeze electromobilele cu baterii livrate de uzina Northvolt, apropo ce va fi construită în parteneriat cu cei de la Volkswagen. Primul model electric Volvo cu baterii livrate de Northvolt va fi SUV-ul XC60 de a treia generaţie şi per total Volvo va achiziţiona baterii în capacitate totală de 15 GWh per an.
Abia în 2026 Volvo şi Northvolt vor inaugura propria uzină Gigafactory cu o capacitate de producţie anuală de 50 GWh. Dar deocamdată părţile nu au ales nici ţara şi regiunea unde să fie construită noua uzină comună. Cooperarea cu Northvolt le va permite suedezilor să atingă obiectivul de transformare într-un constructor 100% producător de electromobile către anul 2030.
0
886
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!