ANRE a aprobat modificări la metodologia de calcul a preţurilor la carburanţi, mărind marja de profit admisă

16 Iulie 2021, 14:17
Redacţia PiataAuto.md
ANRE s-a întrunit azi în şedinţă de urgenţă cu scopul intervenirii în situaţia ce se atestă pe piaţa de carburanţi din Moldova, când există un deficit la unele tipuri de carburanţi în unele reţele, iar o reţea chiar începuse a vinde doar câte 10 litri de diesel per automobil.
Astfel, ANRE a modificat hotărârea din luna iunie, care aproba metodologia de calcul a preţurilor la carburanţi, menţionând că soluţia e una temporară, până la modificarea consistentă a legii în acest sens, care ar trebui să rezolve deficienţa de carburant din piaţă şi să deblocheze vânzările angro către companii de stat, agricultori, etc. Modificarea adusă azi a mărit marja de profit admisă pentru companiile petroliere cu 380 lei per tonă (0.38 lei per litru) la benzină şi diesel, până la 1522.91 lei. La gazul lichefiat, marja de profit admisă creşte cu 150 lei/tonă, până la 602.11 lei/tonă.
În mod logic, dacă ANRE admite o marjă de profit mai mare, ar trebui să urmeze o majorare imediată a preţului, or, asigurarea unui profit mai mare nu are cum să aibă loc decât printr-un preţ final mai mare în aceste condiţii. Totuşi, ANRE menţionează că modificările aduse azi nu vor genera majorări de preţ la pompă, pentru că preţul la pompă va fi calculat în baza parametrilor stabiliţi anterior.
Modificarea aprobată azi de ANRE intră în vigoare la ora 23:59:59.

De asemenea în cadrul şedinţei de azi, ANRE a acuzat că unii operatori, în special unul dintre ei, s-a manifestat prin manevre tendenţioase în ultimele două săptămâni, calificând unele acţiuni recente de pe piaţă drept tentativă de boicot intenţionat.
0
4,275
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!