Aceasta este motocicleta-robot electrică cu design cyberpunk, capabilă să ruleze automatizat: Davinci DC100

28 Iulie 2021, 16:13
Denis Godorozea
Dacă tehnologiile electrice ajung treptat şi în segmentul motocicletelor, atunci cele mai noi tehnologii de pilot automat par inutile şi inaplicabile pentru unităţile de transport cu două roţi. Or, puţini vor fi acei motociclişti care îşi vor dori să includă vreun pilot automat atunci când se află la ghidonul motocicletei. Dar cei de la Davinci, o tânără companie originară din China, susţin că au găsit o modalitate perfectă de utilizare a pilotului automat şi prezintă prima motocicletă autonomă cu propulsie electrică, numită DC100.
Noua Davinci DC100 surprinde cu un design futurist cu elemente de cyberpunk. Motocicleta nu abundă prin detalii stilistice, ci adoptă un limbaj minimalist. Designul simplist şi anume placa centrală are şi o menire tehnică, de altfel, de a ascunde bateria cu o capacitate de 17.7 kWh, ce promite autonomii record de până la 357 km cu un singur plin, calculate conform standardului realist WLTP. Rezervele pot fi suplinite în proporţie de 85% în doar 15 minute atunci când motocicleta este conectată la o sursă de curent continuu.
Producătorul nu specifică greutatea noii sale creaţii, dar puterea maximă oferită de motorul electric poate uimi chiar şi cei mai înflăcăraţi pasionaţi de motociclete de performanţă — 135 CP şi un cuplu maxim nebunatic de 850 Nm! De altfel, asemenea cuplu este oferit de monştrii de circuit semnaţi de BRABUS sau Alpina! În aceste condiţii motocileta este capabilă să accelereze până la 100 km/h în aproximativ 3 secunde, viteza maximă constituind 200 km/h.
Un alt detaliu captivant al acestei Davinci DC100 este sistemul de pilot automat inclus. Or, constructorul susţine că a dezvoltat, de fapt, o motocicletă-robot. Inginerii nu încearcă să lipsească motocicliştii de plăcerea de a conduce, ci să le facă viaţa mai confortabilă — DC100 poate rula autonom fără ca vreo persoană să se afle la ghidon în acel moment. Deci, la propriu, DC100 poate balansa automatizat, poate porni şi opri fără careva riscuri de deteriorare şi, ca şi cele mai noi automobile echipate cu sisteme inteligente de condus, DC100 poate fi controlată prin intermediul unei aplicaţii mobile şi, de exemplu, să vină de sine stătător la proprietar de la locul de parcare, la solicitare!
Pilotul automat al motocicletei este limitat doar de distanţa care o desparte de dispozitivul de operare şi proprietar şi de viteza maximă egală cu aproximativ 5 km/h. Deci, proprietarul nu va putea trimite motocicleta la magazin în acest caz, dar se va bucura de un camarad fidel care să-l urmeze încontinuu, de exemplu, la exerciţiile de alergare.
Atractiv este şi preţul de pornire pentru Davinci DC100 — de la 27,500 dolari americani. Fireşte, la acest preţ motocicleta va oferi caracteristici ceva mai modeste în raport cu cele menţionate mai sus şi nu va avea inclus sistemul de pilot automat. Or, în variantele de top DC100 atinge un preţ la 90 mii dolari americani. Ce zici, merită aceşti bani, ţinând cont de tehnologiile revoluţionare cu care este echipată motocicleta?
0
1,207
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!