Ai accidentat un alt automobil parcat şi ai lăsat un bileţel cu contacte? În Germania, poţi fi acuzat oricum de fugă de la locul accidentului

12 Iulie 2021, 16:46
Redacţia PiataAuto.md
De multe ori vedem postări în reţele sociale, când cineva îşi găseşte maşina uşor accidentată, iar pe parbriz găseşte şi un bilet amabil din partea făptaşului, cu scuzele de rigoare şi datele de contact. În mod normal, victima îl sună pe acela din urmă, iar ulterior cei doi fie merg să documenteze cazul, fie totul trece cu o scuză şi o compensare minimă.
Totuşi, există şi câteva riscuri în acest caz, pe care ni le aminteşte cu stricteţea sa legendară poliţia germană. Or, dacă ai provocat chiar şi un accident minor, dar te-ai limitat doar la scrierea unui bileţel cu date de contact, ai şanse mari ca poliţia germană să te penalizeze pentru fuga de la locul accidentului! Fie că bileţelul va fi acolo sau nu, fie că victima va găsi repede limbă comună cu tine sa nu, oricum există riscul să fii sancţionat că ai părăsit locul accidentului. În acest context, poliţia din Germania spune şi ce ar trebui să faci, ca procedura să fie corectă.
Odată ce ai comis o asemenea daună minoră, ai obligaţia de a aştepta un timp rezonabil, termenul de rezonabil fiind unul inexact, dar ţine cont de zi, oră, muncă, etc. Dacă socoţi că ai aşteptat acest termen şi nu mai poţi aştepta, poţi lăsa un bilet cu scuze şi date de contact, dar înainte de asta, în Germania eşti obligat să suni la poliţie şi să-i anunţi despre acest caz minor, lăsându-ţi datele de contact şi poliţiei, împreună cu locul accidentului şi numerele de înmatriculare ale vehiculului tău şi cel afectat. În acest fel, poliţia îţi va confirma că poţi pleca, iar dacă ulterior victima sună să anunţe accidentul, poliţia va avea datele tale şi te va trata ca un cetăţean responsabil, care poate ulterior veni pentru documentarea cazului şi plata despăgubirilor prin intermediul poliţei de asigurare.
Pe lângă asta, poliţia mai recomandă să faci şi câteva poze cu incidentul înainte de a pleca, pe care ei le pot folosi ulterior pentru documentarea completă. Această ultimă parte e doar o recomandare, însă, nefiind obligatorie.

Aşadar, diferenţa e relativ simplă, dintre a face totul corect şi a pleca crezând că ai făcut lucrurile corect, dar de fapt să te pomeneşti că eşti anchetat pentru părăsirea locului accidentului. Prin urmare, dacă ajungi vreodată într-un asemenea incident neplăcut în Germania, ar fi bine să ştii aceste recomandări, mai ales că ele sunt valabile şi într-o mulţime de alte ţări europene.
0
3,719
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!