Arată ca-n filmele americane, dar e o raritate absolută: un superb Cadillac Fleetwood Brougham, scos la vânzare în Germania

23 Iulie 2021, 20:27
Ilie Toma
La prima vedere, e un Cadillac, faţa căruia ne va părea familiară aproape tuturor, datorită nenumăratelor filme americane, în care au figurat asemenea maşini. Dar, dacă pătrundem un pic mai profund în esenţa acestui model, vom afla cu uluire că e mai rar decât aproape orice model Ferrari, Lamborghini, Rolls-Royce sau aproape orice altă marcă exclusivistă îţi vine în minte.
E un Cadillac Fleetwood Brougham Station Wagon produs în 1981. Cadillac avea la acea vreme modelul Fleetwood, cel pe care-l recunoaştem ca design, dar ceva mai târziu, cam prin 1984, a lansat şi un model separat Brougham. În anii ’70 şi la începutul anilor ’80, însă, numele Fleetwood Brougham însemna un soi de ediţie supremă a acestui model, cam cum ar fi azi un Laurin&Klement la Skoda, un Individual la BMW sau chiar un Maybach la Mercedes.
Respectiv, producţia acestor versiuni de top Cadillac era mult mai limitată, la modul general. Dar asta e doar punctul de start al acestei maşini. Ea e un Station Wagon — ipostază foarte rară, de altfel, iar cele două atribute o fac să fie o combinaţie extrem de rară de Fleetwood Brougham în caroserie Station Wagon. Ele se produceau atât de puţine, încât erau făcute doar la comandă specială, iar fiecare client îşi specifica o serie de dotări absolut unice pe ele. Şi când zicem puţine, avem în vedere extrem de puţine! Au fost ani în care nu s-a produs nici un exemplar! Iar în anul 1981, când e asamblat acest exemplar, s-au produs tocmai... 6 asemenea maşini! Doar şase!
Maşina asta a costat 51,000 dolari în calitate de exemplar nou, în anul 1981, atunci când a fost cumpărată în California. Iar în anul 1981 un asemenea preţ era pur şi simplu exorbitant, depăşind multe alte modele premium şi apropiindu-se de liga unor maşini absolut exclusiviste şi elitiste. Nu în zadar, puţini şi le puteau permite, iar exemplarul ăsta a fost cumpărat de Ed McGah, fost jucător de baseball şi în 1981 coproprietar al clubului NFL Oakland Riders. Omul şi-a luat-o de plăcere pentru a-şi plimba nepoţii în lux cu ea, or, în 1981 el avea deja vârsta de 60 de ani.
Are 8 locuri la bord, separate în 3 rânduri de scaune. Cel de-al treilea rând e un soi de banchetă poziţionată în portbagaj, cu faţa spre posteriorul maşinii. Azi pare ceva ciudat şi poate nu prea sigur, dar atunci soluţia era una admirată.
Habitaclul maşinii musteşte a detalii luxoase, atent lucrate până la milimetru. Nivelul ăsta de detaliere a fost deja dat uitării în lumea auto, cu siguranţă. Iar la acest exemplar interior e într-o stare pur şi simplu fascinant de bună, păstrând în acelaşi timp, pe ici, pe colo, câte o urmă naturală a trecerii timpului.
Maşina asta uriaşă e propulsată de un imens V8, pentru că nu se putea altfel. E unul de 6.0 litri şi doar 142 CP, dar e într-o stare perfectă şi el, şi cutia, întrucât Cadillac-ul a tot mers câte puţin, fără a sta nemişcat cu deceniile.
Dar oricum a adunat relativ puţin kilometri în cei 40 de ani ai săi. Doar 119,000 mile, echivalentul a 191,000 km.
Maşina a fost cumpărată la o licitaţie americană în 2019 de reprezentatul germanului care o deţine azi. El a importat-o în Germania apoi, i-a făcut o amplă revizie tehnică, împrospătând tot ce s-a putut în ea, apoi i-a făcut şi certificatul de maşină istorică şi plăcuţe de înmatriculare cu litera H la urmă.
Cadillac-ul ăsta e într-o stare într-atât de bună, încât până şi sistemul de aer condiţionat, vechi de 40 de ani, funcţionează perfect. Practic, te poţi bucura de el azi la fel cum ai fi făcut-o în 1981.
Cât costă acest Cadillac Fleetwood Brougham Station Wagon, unul din cele doar 6 produse în 1981? Cât crezi? Vreo sută de mii? Vreo cincizeci? Nu, simţitor mai puţin, de fapt. Germanul îl vinde cu 27,500 euro. Nu e puţin oricum, de fapt, şi puţini vor înţelege de ce ai putea să dai un asemenea preţ pe acest exemplar. Dar, totuşi, cei care sunt profund pasionaţi de aceste maşini americane graţioase şi luxoase, vor spune că e unul din cele mai formidabile automobile pe care le poţi cumpăra din epoca asta!
1
2,001
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!