Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Bijuterie pur americană: un Ford Bronco, cu motor de Mustang, tocmai s-a vândut cu un preţ exorbitant la licitaţie

20 Iulie 2021 - 20:38
Ilie Toma
Americanii au cu siguranţă o listă mare de modele clasice glorioase, care emană şi azi o pasiune specială de condus. Dar exemplarul de mai jos este, practic, o încrucişare a două legende, care a ieşit neaşteptat de bine şi care s-a vândut de curând la o licitaţie cu un preţ exorbitant de mare.

E un Ford Bronco din 1979 — produs exact în perioada care a dat naştere celor mai legendare şi adorate versiuni de Bronco. Offroader-ul ăsta e cu siguranţă cel mai glorios din istoria Ford şi poate a întregii Americi, or, nu în zadar acum un an Ford a decis să renască modelul printr-o întreagă familie de noi Bronco.
Maşina asta a fost un Bronco Ranger XLT, dacă ar fi să-i menţionăm versiunea exactă. Culoarea ei originală e acest verde neobişnuit, iar interiorul e executat tot cu piele verde. Nouă, pe aici, prin Europa, ne poate aminti de British Green, dar adevărul e că în anii ’70 Ford avea această culoare în gamă şi era destul de populară, chiar şi pe muscle-car-uri.
Maşina fusese bine păstrată până în anul 2016, când a fost scoasă la vânzare de proprietarul de atunci, într-o condiţie estetică excepţional de bună. Pe atunci ea avea aproape 98 mii mile parcurse şi era motorizată de un V8 original, de 5.8 litri, cu indicele 351M. Era complet lipsită de rugină, iar interior era într-o condiţie aproape de showroom. Aşa că, fiind pe atunci expusă la un preţ de doar 43,500 dolari SUA, a fost repede cumpărată de omul care a deţinut-o până mai ieri.
Anume el a decis s-o încrucişeze cu un Mustang. A dat-o pe mâna unui atelier renumit din statul Maine, care au recondiţionat-o de la zero, la nivel de caroserie şi interior, redându-i acum un aspect estetic demn de un concurs de eleganţă al maşinilor de epocă.
Însă proprietarul acestui Bronco şi-a dorit să-i dea şi performanţe mecanice mai mari, aşa că în locul V8-ului original leneş, a instalat un V8 din familia Coyote, aplicabil Mustang-urilor moderne! Motorul are 5.0 litri şi scoate 467 CP! Paradoxul e că Ford vinde în SUA aceste motoare şi ca piese noi, cu circa 9,500 dolari, deci comparând cu cât costă să cumperi un motor nou mult mai modest în Europa, cei 9,500 plătiţi pe un superb V8 de 5.0 litri în SUA par un adevărat chilipir.
Motorul a fost combinat cu o cutie de viteze automată cu 6 trepte, cu numele de cod 6R80, dar şi o cutie de transfer pentru offroad, gândită iniţial pentru a gestiona tracţiunea integrală. Doar că aici a rămas doar tracţiunea pe puntea spate, cu tot cu demultiplicatorul de cuplu, dacă se doreşte activarea lui. Şi, deoarece motorul e unul nou, a fost posibilă instalarea unui sistem de aer condiţionat la bordul acestui Bronco clasic! Cine nu şi-ar dori să conducă un asemenea offroader clasic, cu 460 CP moderni sub capotă şi tot confortul modern la bord?
Odometrul a fost dat la zero după finalizarea lucrărilor, iar proprietarul său a mai mers doar 2,500 mile cu el. Iar recent, aşa cum spuneam, acest superb exemplar Bronco s-a vândut la o licitaţie din SUA. Cât a costat? Foarte mult! Tocmai 213,000 dolari SUA, şi a fost cumpărat de un colecţionar de Mercedesul din SUA, care doar în ultimul an şi-a adăugat la colecţie 4 exemplare superbe de Mercedes din anii 1980-2010. Fordul pare a fi prima bijuterie americană din colecţia sa, dar cu siguranţă a ales o bijuterie potrivită!
Ah, şi dacă te-ai gândit cumva că fostul proprietar a făcut un profit gras cu acest Ford Bronco, cumpărând-o în 2016 cu 43,500 dolari SUA şi vânzând-o în 2021 cu 213,000 — află că nu e aşa. Omul a tot plătit pentru restaurarea şi încrucişarea ei, din mai 2019 până în 2020, făcând lucrări consistente şi adunând facturi de peste 260,000 dolari SUA doar pentru modificările care s-au făcut la maşină, neluând în calcul cei 43,500 plătiţi iniţial.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter