Camioanele electrice Nikola au fost o fraudă: până şi la demonstraţii erau alimentate pe ascuns cu cabluri din priză

31 Iulie 2021, 08:58
Ilie Toma
Cultura corporatistă modernă, când adeseori unele companii sunt supraevaluate doar de dragul unor viitoare promisiuni, oferă nişte oportunităţi uriaşe şi vitale de dezvoltare a inovaţiilor adevărate. Dar tot ea mai generează din când în când şi câte un rateu de proporţii, în care escroci pretind a avea inovaţii pe care nu le au, de fapt, uneori în speranţa că vor putea imita aparenţele, până când vor avea consistenţa, alteori doar trăgând de timp, cu bună ştiinţă, doar pentru a lua milioanele de la investitori creduli.
Camioanele Nikola păreau o asemenea inovaţie fascinantă, promiţătoare. Într-o epocă în care Tesla deja demonstrase că poate revoluţiona lumea auto prin maşinile sale electrice, iar la orizont deja era anunţat şi primul camion electric, au apărut şi cei de la Nikola, cu promisiuni şi mai fascinante, cu un design superb al camionului deja gata de prezentare, şi cu perspectiva de a începe producţia de serie chiar mai repede decât Tesla, existând astfel şansa de a revoluţiona segmentul camioanelor prin aceste capuri de tractor 100% electrice. Mai mult ca atât, fuseseră prezentate două modele, Tre şi One, dar şi două sisteme de propulsie, amebele electrice, dar unul cu energie stocată în baterii, în timp ce altul cu electricitate generată prin pile de combustibil, pe bază de hidrogen. Iar cei de la Nikola chiar construiseră şi nişte prototipuri în mărime reală, pe cale le aduceau la show-uri şi demonstraţii, fapt care sporea şi mai mult încrederea în ei.
Doar că totul a fost o mare fraudă, se pare. Procurorii federali americani au început să-l ancheteze pe CEO-ul Nikola, Trevor Milton, în luna septembrie 2020, suspectându-l de fraudă în raport cu investitorii. Atunci Milton a degrevat din funcţie pe durata anchetei, aparent pentru a nu dăuna imaginii companiei. Doar că în această săptămână, procurii americani au venit în faţa publicului şi au anunţat că au finalizat ancheta asupra a ceea ce s-a întâmplat la Nikola şi au dispus plasarea în arest a lui Trevor Milton, sub acuzaţia de fraudă. Acesta a plătit 100 de milioane de dolari cauţiune, că avea de unde, şi în mai puţin de 24 de ore a ieşit la libertate, urmând a fi cercetat în această formă, dar ceea ce au dezvăluit procurorii e de-a dreptul uluitor.
Aceştia au stabilit că CEO-ul şi compania şi-au exagerat continuu pretinsele inovaţii tehnologice, când, de fapt, nu aveau nici măcar prototipuri funcţionale, cum pretindeau public că le au. Ca să pară că au deja un camion funcţional, spre exemplu, cei de la Nikola îl tractaseră pe un deal, apoi i-a dat drumul la vale şi l-au filmat apoi în mişcare!
Mai mult ca atât, deşi pretindeau că atât camioanele electrice, cât şi un pick-up pe care-l prezentaseră drept un viitor concurent pentru Tesla Cybertruck, ar fi fost construite exclusiv cu piese funcţionale, create de companie, procurorii au descoperit că acele prototipuri erau, de fapt, un soi de monştri Frankenstein, fiind construite din componente preluate de la alte vehicule de pe piaţă, lipite şi unite doar ca să pară a fi funcţionale.
Mai mult ca atât, procurorii au stabilit că la unele prezentări demo, camionul electric era pe ascuns conectat la un fir electric, conectat la o priză obişnuită, iar astfel, fără a se face văzut acel fir conectat la o reţea electrică, camionul lăsa impresia că se mişcă datorită faptului că e funcţional. De fapt, motorul electric îşi lua energia din priză şi totul era o mare minciună. Şi toate astea pe fundalul multiplelor declaraţii publice ale şefului companiei că prototipurile sunt deja perfect funcţionale, pe lângă asta fiind permanent umflate şi cifrele de precomenzi, care ar fi fost primite de companie.
La un moment dat, înainte de a se anunţa investigarea companiei, valoarea acţiunilor Nikola ajunsese până la peste 7 miliarde de dolari, după care acestea au scăzut. Ulterior, evaluarea întregii companii scăzuse până spre 2 miliarde, dar asta era înainte de anunţul procurorilor de acum două zile. După acest anunţ, s-ar putea ca din toată Nikola să nu rămână decât povestea unei fraude răsunătoare, bună pentru o carte din care să se tragă învăţăminte.
0
87,463
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!