Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Cazul unui moldovean, care s-a pomenit cu o maşină cu plăcuţe străine, introdusă în Moldova din numele său, fără ştirea lui

22 Iulie 2021 - 08:22
Redacţia PiataAuto.md
Săptămâna trecută vă informam despre noi precizări şi atenţionări, emise de Serviciul Vamal din Republica Moldova cu privire la automobilele înmatriculate în alte state şi introduse temporar în Moldova. În acel context, un vizitator ne-a povestit cazul lui extraordinar, care naşte sentimente de revoltă şi semne de întrebare despre cum instituţiile statului pot admite aşa ceva.
Totul a început în anii 2017-2018, când Nicolae lucra ca şofer de evacuator. După mai mult de un an de muncă în acel post, în anul 2018, la o simplă traversare a vămii Leuşeni, cei de la vamă l-au informat că are un automobil introduse în ţară prin acţiune şi a depăşit deja termenul de şedere, prin urmare ar trebui să-l scoată şi să plătească amendă, emisă la momentul scoaterii ţară, conform procedurilor de atunci. A fost o surpriză uriaşă pentru Nicolae, întrucât el nu introdusese nici un automobil cu numere străine în ţară!
A încercat să afle iniţial dacă nu e vorba de vreo greşeală, însă i s-a înmânat o citaţie oficială la Serviciul Vamal, pentru a se prezenta pentru clarificări.

Când a mers la audieri, a aflat că în baza de date a Serviciului Vamal figurează informaţii precum că el ar fi introdus un an mai devreme un Renault Megane break, fabricat în 2006, cu motor 1.5 dCi, înmatriculat în Polonia, cu numerele KWAG09. Respectiv, acest automobil nu a mai ieşit ulterior din Moldova, iar în momentul când a traversat frontiera, vameşii au văzut şi notificarea despre termenul expirat. Problema era că Nicolae nu avea habar de acest automobil şi cum a fost posibil ca altcineva să fi introdus o asemenea maşină şi ea să figureze ataşată de numele său.
Organul vamal a dispus expertizarea maşinii inexistente. Pe atunci, se estima valoarea maşinii şi în cazul dispariţiei ei cel care o introdusese trebuia să achite valoarea ei în bugetul statului. Acum legea e modificată, impunându-te să achiţi vămuirea completă.

Expertiza Serviciului Vamal a conchis că acel Renault Megane vechi valora circa 31,005 lei moldoveneşti, echivalentul a circa 1,600 euro, iar cu taxe de proceduri vamale, lui Nicolae i s-a spus că e nevoie să achite circa 1,700 euro în cadrul acestui dosar. Pentru un automobil pe care el nici nu-l văzuse în ochi, vreodată, şi care a ajuns într-un mod inexplicabil să figureze ca fiind introdus de el!
L-am întrebat dacă nu a semnat poate vreo procură sau vreun alt tip de împuternicire, permiţându-i cuiva să facă asta din numele său. Nicolae ne-a informat că nu a semnat nimic, iar mai apoi, consternat de toată situaţia, a aflat că, de fapt, proprietarul evacuatorului pe care el lucrase introdusese acel Renault pe numele său, având acces la datele sale. Dar, accesul la date nu înseamnă că putea face asta legal, aşa că e oricum o fraudă la mijloc, pe care Nicolae spune că a conştientizat-o şi că, la un moment dat, i s-a şoptit că totul s-a făcut cu o mită de doar 200 euro la vamă. A mai aflat că Renault-ul fusese dezmembrat deja şi vândut pe bucăţi la piese, în Moldova.
Foto: Renault Megane break, înmatriculat în Polonia. Poză simbol

Nicolae se pomenise într-un impas atunci şi refuzase să semneze actele emise de Serviciul Vamal. Poate n-a făcut cel mai corect lucru, dar, şocat de toată situaţia, a ales să nu facă nimic pur şi simplu, evitând să treacă vama sau să intre în contact cu autorităţile statului.

Peste mai mult timp, când a trebuit să treacă din nou vama, a făcut-o cu frica de a afla despre eventuale restricţii aplicate pe numele său din cauza dosarului nefinalizat. A aflat cu mirare, însă, că Renault-ul figura deja ca ieşit de pe teritoriul controlat al Republicii Moldova, înspre regiunea transnistreană, unde i s-ar fi pierdut urma. Putem aminti doar despre faptul că maşina era deja de multă vreme dezmembrată înainte de data ieşirii-fantomă.
Prin urmare, pentru Nicolae în acel moment povestea a fost încheiată ca prin minune, Serviciul Vamal nemaiavând vreo pretenţie faţă de el, întrucât cineva a avut grijă să încheie toată povestea. Dar, toată epopeea i-a creat un şoc atât de mare, încât vreme de 3 ani păstrează cu sfinţenie toate actele de atunci şi are senzaţia că oricând de poţi pomeni că cineva încearcă să te tragă la răspundere sau să-ţi impună nişte amenzi pentru fapte pe care nu le-ai comis.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter