Compania estoniană Auve Tech a prezentat oficial microbuzul autonom alimentat cu hidrogen Iseauto

9 Iulie 2021, 17:29
Denis Godorozea
Startup-ul Auve Tech fondat în Estonia în 2017 a prezentat oficial microbuzul urban autonom Iseauto. Câteva prototipuri de transport public alimentat cu hidrogen au pornit pe drumurile publice din Tallinn, iar compania a dezvăluit caracteristicile tehnice. În viitor, asemenea microbuze ar putea apărea în mai multe oraşe din Europa, devenind o adevărată alternativă transportului public mare şi transportului personal în oraşele supraaglomerate.
Primul pasager al navetei a fost chiar preşedinta Estoniei, Kersti Kaljulaid, care s-a arătat încântată proiectul dezvoltat de grupul de entuziaşti. În ciuda dimensiunilor compacte, 3,500 mm în lungime şi 2,400 mm în lăţime, Iseauto poate adăposti la bord simultan până la opt persoane. Asta pentru că microbuzul este lipsit în totalitate de elemente de control tradiţionale, precum volanul şi pedalele, având un sistem de condus autonom cu posibilitatea intervenţiei umane la distanţă pentru corectări.
Greutatea proprie a navetei cosntituie 1,250 kg, aceasta fiind propulsată de un singur motor electric de 34 CP. În aceste condiţii Iseauto poate rula cu cel mult 25 km/h, fiind, astfel, un transport autonom mai puţin riscant în raport chiar şi cu automobilele performante echipate cu pilot automat. Motorul electric este alimentat de o baterie de 16 kWh, care în tandem cu rezervorul de hidrogen promite autonomii de până la opt ore de parcurs constant.
Amintim că mai devreme Auve Tech au testat propriile prototipuri în Grecia, unde a transportat 399 pasageri timp de 46 zile. Rezultatele testelor, potrivit oficialilor startup-ului, au depăşit aşteptările. Or, acum Iseauto a fost admis oficial pe drumurile publice din Estonia de către autoritatea naţională ERA (Estonian Road Administration). Varianta de serie Iseauto va fi denumită Liisu, însă compania nu dezvăluie deocamdată termeni exacţi pentru startul producţiei de serie şi planuri de expansiune în alte ţări europene.
0
1,240
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!