E timpul să spună adio: Lamborghini Aventador se prezintă în ediţia finală Ultimae

8 Iulie 2021, 10:59
Denis Godorozea
Lansat acum 11 ani Lamborghini Aventador, moştenitorul legendarului Murcielago, a ajuns acum la final de carieră. Pentru a-şi lua rămas bun de la hypercar-ul de top de serie, italienii au pregătit o versiune limitată de adio, numită LP780-4 Ultimae, ce va enumera doar 600 unităţi Aventador, dintre care 350 coupe-uri şi 250 decapotabile.
Odată cu Aventador pe filele istoriei va rămâne şi benzinarul V12 de 6.5 litri, dezvoltat acum peste un deceniu special pentru noua navă amiral italiană. Special pentru ediţia finală inginerii italieni au oferit aici un surplus de 10 CP, respectiv până la 780 CP, cuplul maxim fiind neschimbat, de 720 Nm. Recalibrate au fost şi cutia robotizată cu 7 rapoarte, dar şi sistemul de tracţiune integrală.
Ierarhic Aventador LP 780-4 Ultimae s-ar situa în gama Lamborghini printre versiunile S şi SVJ, hypercar-ul fiind la fel de iute în exerciţiile de acceleraţie de la 0 la 100 km/h — 2.8 secunde. Exerciţiul de acceleraţie până la 200 km/h are loc, însă, în 8.7 secunde, deci cu 0.1 secunde mai lent decât în cazul SVJ, iar această diferenţă se datorează greutăţii majorate cu 25 kg. Cifrele sunt valabile pentru coupe, pe când roadster-ul este cu 0.1 secunde mai lent în reprizele enumerate mai sus. Viteza maximă se limitează în ambele cazuri la 355 km/h.
Surplusul de greutate este cauzat de nivelul de echipare ceva mai generos, ochit la varianta Aventador S. Italienii oferă o diversitate inedită de personalizare cu până la 300 nuanţe de caroserie şi o mulţime de combinaţii pentru tapiseria interiorului, cu piele fină şi Alcantara şi o varietate imensă de culori şi inserţii decorative.
Debutul comercial va avea loc în următoarele zile, iar în acţiune noul Aventador LP 780-4 Ultimae va putea fi văzut în cadrul Festivalului Vitezei de la Goodwood, ce şi-a deschis astăzi porţile. Producţia hypercar-ului legendar va înceta până la sfârşitul acestui an, iar succesorul lui Aventador va apărea abia în 2023, acesta urmând a fi un hypercar hybrid, cel mai probabil cu un benzinar V8 la bază. Or, odată cu Aventador se va încheia şi epoca motoarelor V12 Lamborghini.
0
1,123
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!