(FOTO) Faceţi cunoştinţă: Oxana Para, şoferiţa de troleibuz din Chişinău care-şi face munca cu demnitate

27 Iulie 2021, 16:53
Redacţia PiataAuto.md
Când spui şofer de troleibuz, probabil e altul portretul pe care ţi-l imaginezi în mintea ta. Şi totuşi, există oameni care ies total din stereotipurile societăţii, dar o fac atât de frumos, încât te lasă cu mască prin forţa lor de a merge împotriva curentului, de a fi ei înşişi şi de a aborda simplu lucrurile care altora le par complicate. Faceţi cunoştinţă, femeia din imagini e Oxana Para, şoferiţa de troleibuz din Chişinău care-şi face munca cu demnitate şi simplitate admirabilă!
Primele imagini cu ea în mediul online apăruseră mai mulţi ani în urmă. Deşi nu e singura şoferiţă de troleibuz din Chişinău, ea are o carismă aparte, care a făcut ca mai multe site-uri şi entităţi de presă să încerce s-o contacteze pentru a afla mai multe despre ea, dar ea refuzase de fiecare dată, dintr-o modestie cum puţini o înţeleg în zilele noastre. A durat multă vreme, până când, acum 3 ani, fotograful moldovean Denis Chicu a reuşit s-o convingă pe ea şi pe Regia de Transport Electric din Chişinău, unde e angajată, să-i permită fotografierea eroinei în cadrul unui proiect special. Provocarea era să-i facă protagonistei 24 de fotografii în 24 de ore, petrecute alături de ea, urmând-o în activităţile ei zilnice. Un proiect de toată frumuseţea, de altfel!
Ei bine, tocmai aşa, mai mult prin imagini şi în continuare cu poate prea puţine cuvinte şi multă modestie, o putem cunoaşte ceva mai mult pe Oxana Para, probabil cea mai neobişnuită şoferiţă de troleibuz din Chişinău. E tânără şi, după cum putem vedea din pozele surprinse de fotograf, îşi menţine tinereţea şi supleţea prin vizite regulate la sala de sport.
Iar angajarea ei ca şoferiţă de troleibuz n-a fost un moft de scurtă durată. Lucrează deja de 11 ani în acest rol, conducând în prezent un troleibuz de pe ruta 22 din Chişinău, una din cele mai populare rute, de altfel. N-a spus mai multe despre ea şi nici nu vrem să insistăm. Dar pozele făcute de Denis Chicu o surprind în ipostaze şi expresii ale feţei care spun mult mai multe decât cuvintele: e o femeie care-şi face cu mândrie şi demnitate munca! E o profesionistă, fără îndoială, ştiind totul despre troleibuzul său şi mânuindu-l cu abilitate prin traficul din Chişinău. Te priveşte cu o simplitate demnă, debordantă, care îţi impune imediat un profund respect pentru ea!
Fotograful a surprins-o dimineaţă, sorbind un ceai la balconul apartamentului său. Apoi, în sala de sport de dimineaţă, apoi în plină muncă de la volanul troleibuzul său, chiar dacă era o zi ploioasă.
A fost fotografiată şi în pauza de masă, bând un ceai împreună cu taxatorul din troleibuzul pe care-l conduce.
Şi pentru că s-a pregătit de sesiune foto, fotograful a surprins-o pe Oxana şi machiindu-se la volanul troleibuzului, la sfârşitul pauzei de masă, înainte de a ieşi din nou pe linie!
La orele serii Oxana conducea cu ochelari, pentru a vedea mai bine, iar seara şi-a adus troleibuzul în parc, unde l-a plasat la odihna meritată, până a doua zi.
A semnat şi carnetul omului de la ghişeu, din parcul de troleibuze, aşa cum impune rutina zilnică a parcului.
Apoi, a mers tot cu troleibuzul în rol de pasager până la apartamentul său, unde şi-a pregătit şi cina, iar fotograful a surprins-o în ultima poză, în ambianţă casnică. Totul pentru ca a doua zi Oxana să iasă din nou la muncă, să urce din nou la volanul troleibuzului său, cu aceeaşi demnitate, cu acelaşi zâmbet senin pe faţă!
Avem nevoie să cunoaştem mai mult asemenea oameni de lângă noi! Oameni care poate sunt prea modeşti să se impună ca subiecte de ştiri, dar în acelaşi timp sunt oameni care-şi fac treaba cu demnitate şi profesionism, şi fac ca lucrurile să funcţioneze într-un oraş. Oxana nu e un om care să-şi expună viaţa pe Instagram, care să facă selfie-uri sau concursuri pe reţele sociale. Dar tocmai simplitatea ei în a aborda lucrurile, cooptată cu curajul imens de a fi ceea ce este, sunt adevăratele calităţi care ar trebui să ne trezească admiraţia!
Şi pentru că fotograful Denis Chicu e cel care a produs aceste imagini şi a fost alături de ea, în semn de mulţumire pentru el te invităm să-i vezi pagina personală de Facebook sau pagina sa de pe Patreon, unde cei impresionaţi de creaţia sa îi pot face donaţii de bani.
1
15,296
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!