O nouă metodă a poliţiei germane de a pedepsi supraîncărcarea camioanelor: se pun amenzi companiilor pentru avantaj neonest

2 Iulie 2021, 16:24
Redacţia PiataAuto.md
Problema camioanelor încărcate peste norma admisă e una care persistă în multe ţări şi nu e una nouă. Totuşi, în multe state poliţia luptă tot mai aprig cu acest fenomen, întrucât el generează uzură mai mare a drumurilor şi nesiguranţă în trafic.
Poliţia din Germania e cunoscută ca fiind printre cele mai dure în acest sens, deseori organizându-se verificări de greutate, iar şoferii care sunt prinşi cu camioane supraîncărcate primesc amenzi usturătoare, de obicei, de minim câteva sute bune de euro. Însă acum poliţiştii germani s-au gândit că nici măcar pedeapsa asta nu e suficientă.

Într-un caz recent, aceştia au oprit un camion de până la 3.5 tone pe autostrada A6, lângă Ansbach. Acesta se îndrepta din Franţa spre Cehia, iar verificările şi cântărirea camionului au relevat faptul că acesta avea masa totală de 4.2 tone în loc de 3.5 tone admise regulamentar, deci o supraîncărcare cu 700 kg în plus. Poliţiştii germani i-au aplicat şoferului obişnuita amendă de câteva sute de euro, dar pe lângă asta, au iniţiat o procedură de amendare a companiei, care deţine camionul, pentru avantaj competitiv neonest. Ce înseamnă asta?
Că prin supraîncărcarea acestui camion, compania a primit un avantaj concurenţial neloial faţă de alte companii, economisind să mai facă o tură cu un alt camion sau cel puţin o tură parţială, iar astfel şi-a majorat fraudulos profitul. Amenda în adresa companiei vine anume să taie pofta acestor profituri nemeritate şi se va cifra, conform poliţiei germane, la câteva mii de euro. Se pare că poliţiştii au găsit această prevedere legislativă şi în cooperare cu autorităţile de supraveghere a concurenţei din Germania, vor pedepsi tot mai multe asemenea companii care aleg să-şi supraîncarce camioanele, în detrimentul companiilor oneste. Şi se pare că legea le permite să iniţieze asemenea pedepse pentru companiile din orice stat UE.

Ce zici, cum ţi se pare noua idee a poliţiei germane?
0
35,940
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!