Răsturnare de situaţie la primăria Chişinău: cele 100 de autobuze cumpărate de capitală vor fi Isuzu, nu MAZ

2 Iulie 2021, 08:21
Redacţia PiataAuto.md
Epopeea achiziţiei de către primăria Chişinău a unui lot de 100 de autobuze noi a luat o nouă întorsătură ieri, când primarul Ion Ceban a anunţat câştigătorul licitaţiei ca fiind Isuzu, nu MAZ, or, producătorul din Belarus a fost anunţat în luna aprilie tot de către primarul general ca fiind favoritul licitaţiei, cu cel mai bun raport preţ-calitate.
Se întâmpla la 5 aprilie, când primarul anunţa că toate ofertele au fost recepţionate, iar din datele acestor oferte, MAZ oferise cel mai atractiv raport preţ/calitate. Vă amintim că această licitaţie e cea de-a doua, repetată, după ce una similară, petrecută în anul 2020, a fost ulterior anulată. La noua licitaţie au participat aceeaşi 4 producători ca şi la prima — MAZ, Isuzu, BMC şi Otokar, plus un producător chinez şi altul american.
Foto: modelul de autobuz MAZ din Belarus, propus la licitaţia din Chişinău

Se pare că între timp, până în iulie, lucrurile s-au schimbat, or câştigător oficial a fost desemnat Isuzu, nu MAZ. Am încercat să aflăm care a fost motivul din spatele acestei rocade şi am aflat de pe site-ul oficial de achiziţii că la 14 iunie 2021 oferta celor de la MAZ a fost descalificată ca fiind neconformă, fără prea multe alte explicaţii. Suma ofertei era de 253 milioane de lei. Odată cu descalificarea MAZ, următoarea ofertă raţională era Isuzu, la 269.9 milioane de lei, contractul urmând a fi semnat cu uzina din Turcia a celor de la Izusu, Anadolu Isuzu Otomotiv Sanayii ve Ticaret AŞ. Doar 2.7 milioane de lei ne despărţeau de eventualitatea autobuzelor chineze, deşi acolo ar fi putut exista întrebări vizavi de calitate.
Foto: modelul câştigător de autobuze Isuzu la licitaţia din Chişinău

În fine, odată ce a fost desemnat câştigătorul licitaţiei, devine cât se poate de clar că vom avea autobuze Isuzu Citiport Low Floor în Chişinău, capabile să transporte până la 107 pasageri la bord, cu aer condiţionat, fiind propulsate de un motor diesel de origine Cummins, cu o putere de circa 300 CP, cuplat la o cutie automată ZF, cu 6 trepte.
1
1,907
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!