Renault dezvăluie planul Electropop: până la 90% din automobile vândute către 2030 vor fi electrice

1 Iulie 2021, 11:43
Denis Godorozea
La începutul acestui an francezii prezentau strategia revoluţionară Renaulution privind electrificarea concernului pe parcursul următorilor ani. Acum cei de la Renault vină să introducă mai multă claritate în această strategie pentru viitor cu planul numit Electropop, conform căruia în doar un deceniu până la 90% din totalul automobilelor vândute de marca franceză vor fi 100% electrice.
Planul Electropop vizează predominant piaţa europeană, unde francezii planifică să atingă o cotă de 30% în totalul automobilelor vândute cu emblema proprie către 2025. Deşi gama actuală nu pare să rezerveze prea multe şanse pentru asemenea performanţe, cei de la Renault asigură că o adevărată avalanşă de premiere electrice abia va urma, or inginerii au la dispoziţie două platforme modulare dedicate electromobilelor, dezvoltate în sânul Alianţei Renault-Nissan-Mitsubishi.
Prima platformă este arhitectura deja cunoscută, CMF-EV, ghidată predominant de cei de la Nissan, care mai devreme au lansat şi un prim SUV electric, numit Ariya. Platforma este destinată vehiculelor de dimensiuni mai mari, din segmentele C şi D, respectiv chiar pentru SUV-uri de talia navei amiral franceze Renault Koleos. Platforma respectivă are motoare situate în partea frontală şi autonomii maxime de până la 580 km. Primul model Renault pe această platformă va fi cross-hatch-ul MeganE.
Pentru modele mai compacte este pregătită platforma CMF-BEV, proiectul fiind ghidat predominant de specialişti din cadrul Renault. Platforma a fost dezvoltată cu utilizarea arhitecturii actuale CMF-B, ce stă la baza compactelor franceze şi nipone cu motoare termice, fapt ce a contribuit considerabil la reducerea costurilor.
Consecinţele economiei vor fi resimţite şi de viitorii cumpărători ai acestor maşini, or electromobilele compacte de talia Renault Zoe, dar bazate pe platforma CMF-BEV, vor fi cu aproximativ 33% mai accesibile! Primul model pe această platformă va fi hatch-ul Renault 5, inspirat din modelul istoric cu acelaşi indice. Electromobilul va debuta în 2024 şi va oferi autonomii maxime de până la 400 km, iar în scurt timp va fi succedat şi de un SUV compact, numit 4Ever.
Cele două platforme vor ajunge şi în posesia brandului de performanţă Alpine, care pregăteşte simultan premiera a trei electromobile noi. Printre acestea — o versiune de performanţă pentru electromobilul Renault 5, dar şi un model original, un SUV cu siluetă coupe.
0
786
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!