Ruşii pregătesc o nouă generaţie de semafoare LED inteligente, ce pot înlocui şi indicatoarele rutiere

9 Iulie 2021, 13:24
Denis Godorozea
O echipă de designeri din Rusia au încercat să reinventeze semafoarele inteligente contemporane şi au prezentat o nouă viziune a dispozitivului indispensabil pentru traficul urban. Este vorba despre un semafor de tip nou, care deocamdată există doar în formă de schiţe digitale, dar care promite a fi mai informativ şi mai confortabil în utilizare pentru toţi participanţii la trafic.
Semafoarele pentru automobile au o formă dreptunghiulară cu un ecran LED ce nu este divizat în careva secţiuni, precum dispozitivele contemporane. În schimb, elementul iluminant de tip LED poate funcţiona în mai multe culori pe întreaga suprafaţă, în funcţie de culoarea afişată la moment. Totodată, poate fi inclus şi un temporizator intuitiv de aceeaşi culoare, dar şi o reprezentare dinamică asemănătoare unei pictograme de încărcare pe dispozitivele mobile care să indice mai intuitiv timpul rămas de aşteptare. Conform planurilor, semafoarele vor fi echipate şi cu camere inteligente pentru monitorizarea şi fluidizarea traficului, dar şi cu receptoare 5G pentru conectivitate.
Pe lângă funcţiile sus menţioante, semafoarele vor putea modifica afişajele şi să reprezinte, de exemplu, o săgeată verde atunci când indicaţiile semaforului vor fi dedicate unei benzi cu virare obligatorie. Mai mult decât atât, afişajele vor putea fi ajustate şi modificate la distanţă în funcţie de starea drumului sau orice alte intervenţii la faţa locului, de exemplu când drumul este blocat pentru reparaţii. Deci, viitoarele semafoare ar fi mai apropiate unor ecrane digitale decât dispozitivelor cu care ne-am obişnuit astăzi.
Ei bine, cum am menţionat şi mai sus, deocamdată proiectul există doar în formă de schiţe şi fără careva planuri exacte de dezvoltare. Autorii proiectului nu menţionează careva termeni de lansare. Or, semafoarele ar trebui să fie agreate de autorităţi şi să corespundă anumitor norme legislative.
0
1,219
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!