S-au ieftinit carburanţii în Moldova: benzina şi motorina costă cu până la 40 de bani mai puţin

2 Iulie 2021, 12:09
Denis Godorozea
Noua metodologie de calcul a preţurilor pentru carburanţi la pompă a intrat în vigoare în 1 iulie 2021. Conform Metodologiei, preţurile plafon vor fi din nou stabilite de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), însă acestea vor fi calculate acum ţinând cont de stocurile de combustibili din posesia reţelelor de companii petroliere din ţara noastră, în baza cotaţiilor internaţionale PLATTS.
Astfel, conform noii metodologii, ANRE va publica până la ora 12:00 a fiecărei zi lucrătoare indicatori de referinţă pentru preţurile pentru carburanţi. La rândul lor, comercianţii produselor petroliere vor avea să stabilească stocurile de benzină, motorină şi gaz lichefiat, pentru care ANRE va impune limite de preţuri maxime pentru comercializare la pompă.

Efectele noii metodologii se fac resimţite chiar în a doua zi după introducerea modificării de către ANRE. Astfel, astăzi mai multe reţele de staţii de alimentare cu combustibil au afişat preţuri mai mici decât anterior pentru toate tipurile de carburant. Benzină cu cifra octanică 95 este mai ieftină acum cu aproximativ 40 bani, indicând un preţ de circa 20 lei per litru. Motorina indică un preţ de aproximativ 16 lei şi 38 bani per litru, sau cu 35 bani mai puţin decât anterior. Gazul lichefiat costă acum 11 lei şi 33 bani, sau cu aproximativ 40 bani mai puţin. Amintim că de la începutul acestui an combustibilul comercializat la pompă a înregistrat o creştere de peste 50%.
0
3,084
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!