Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Sfaturi şi recomandări: cum protejăm vopseaua maşinii în exploatarea zilnică şi zilele toride

29 Iulie 2021 - 14:52
Denis Godorozea
Frica mare a oricărui automobilist este implicarea într-un accident rutier cu deteriorarea caroseriei şi costurile inevitabile de reparaţii şi timp pierdut pe la service-urile auto pentru a remedia lucrurile şi de a le readuce la condiţia iniţială. Caroseria, însă, poate suferi şi să piardă din graţiozitatea de odinioară inclusiv din cauza exploatării incorecte a maşinii. Or, în exploatarea zilnică, pe lângă suspensii şi sistemul de propulsie, numeroaselor provocări sunt supuse şi elementele caroseriei şi stratul de vopsea. Aşadar, cum am putea proteja şi îngriji maşina, astfel încât aceasta să rămâna la fel de atractivă, ca în prima zi, în special în condiţii de temperaturi toride de vară?
Spălarea şi ceruirea maşinii

Prima şi cea mai firească recomandare în acest caz este menţinerea permanentă în curăţenie a caroseriei. Stratul de vopsea suferă din cauza stratului de murdărie depus şi neglijat, însă o simplă spălare nu ajută prea mult timp, indicată fiind acoperirea caroseriei integral cu ceară. Astfel, fie că apelezi la servicii specializate, fie că alegi o spălătorie cu auto-servire, nu ezita să soliciţi sau să acoperi de sine stătător maşina cu ceară.
Aceleaşi recomandări sunt valabile chiar şi atunci când nu circuli cu maşina, în special dacă ai parcat-o undeva afară, unde să fie supusă razelor solare sau altor fenomene climaterice. Dacă planifici să parchezi maşina pe o perioadă mai îndelungată, ar fi indicat să o speli şi să o acoperi cu ceară înainte de a o depozita.

Dacă alegi să speli maşina în condiţii casnice, cu detergenţi proprii, asigură-te că ai achiziţionat produse specializate pentru îngrijirea maşinii — nu ar fi cazul să economiseşti în acest caz, în special dacă-ţi doreşti să menţii automobilul în starea originală. Renunţă la ideea utilizării detergenţilor de rufe, veselă sau produse de igienă personală.
Îngrijirea zilnică a maşinii şi eliminarea petelor

De multe ori când ajungi la spălătorie o să vezi automobilişti care aleg să-şi şteargă maşina proaspăt spălată cu cârpa uscată. Ei bine, probabil nu toată lumea ştie că chiar şi cele mai mici particule de praf îmbibate în acea cârpă sau rămase pe caroseria maşinii pot deteriora stratul de vopsea. Nu o să vezi imediat zgârieturi, dar parcând la soare vei fi dezamăgit de acele "ornamente" care tocmai îşi va face apariţia. Acestui risc sunt supuse în special maşinile de culoare neagră.
Evită să utilizezi cârpe sau alte ustensile ca să speli maşina abia acoperită cu spumă — caroseria nu va deveni mai curată, dar te vei alege cu câteva zgârieturi minore în plus. Per general, ar fi recomandabil sau să nu ştergi deloc maşina după ce ai acoperit-o cu ceară, fie să optezi pentru un uscător cu jet de aer.

Alegerea locului de parcare

Alege un loc de parcare sigur şi, preferabil, să ascunzi maşina de razele solare directe. Or, soarele are un impact major asupra vopselei. Dacă nu ai de ales, ai putea opta pentru o prelată cu care să acoperi maşina, în special dacă parchezi zilnic într-un spaţiu de tip deschis, acolo unde pe parcursul zilei şi de câteva ori pe săptămână maşina va fi supusă razelor solare.
Mai puţin recomandabil ar fi să parchezi sub copaci, în special cei populaţi de păsări. Petele lăsate de vieţuitoare pe maşină ar trebui eliminate în cel mai scurt timp posibil pentru a evita deterioarea primului strat de vopsea. De altfel, aceeaşi recomandare se referă la toate tipurile de pete. Nu uita că o furtună poate rupe crengile copacului sub care ai parcat, iar în acest caz dauna va fi imediată şi simţitor mai costisitoare.

Remedierea imediată a zgârieturilor şi defectelor de pe caroserie

Un defect minor neremediat la timp duce inevitabil la un defect mai mare şi mai costisitor în eliminare. Inspectează zilnic starea caroseriei — zgârieturile mici, care nu ajung până la metalul "gol", pot fi neglijate timp de o săptămână sau două, dar nu şi zgârieturile mari, care ar trebui acoperite cât mai curând pentru a evita rugina.
Pentru a preveni apariţia zgârieturilor şi defectelor cauzate de pietriş, ai putea opta pentru pelicula protectoare cu care să acoperi întreaga caroserie sau elementele supuse riscului, precum capota. Însă, această procedură ar putea fi costisitoare şi anevoioasă în căutarea unui service specializat care să execute calitativ lucrările. Recomandabile sunt şi apărătoarele de noroi de pe partea inferioară a aripilor, cel puţin pentru a proteja pragurile şi portierele.
Atenţie la substanţe active sau inflamabile

Alimentează cu mare atenţie maşina şi inspectează aripa din zona capacului rezervorului de combustibil după ce aliementezi cu carburant. Benzina sau motorina vărsate pe caroserie ar putea avea un impact extrem de negativ asupra stratului de vopsea şi trebuie înlăturate imediat. Totodată, dăunători pot fi lubrifianţii şi alte lichide de mentenanţă, precum uleiul de motor sau lichidul de frână.
Cam acestea ar fi recomandările esenţiale pentru menţinerea în stare bună a caroseriei şi stratului de vopsea. Însă, cu siguranţă automobiliştii experimentaţi au propriile soluţii pentru îngrijirea caroseriei, sau poate am omis noi ceva? Spune-ne părerea ta în comentarii, cum îţi îngrijeşti chiar tu camaradul tău de drum?
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter