Strada Bucovina din Chişinău, locul în care gropile-capcană creează risc de accidente şi deteriorări la maşini

19 Iulie 2021, 09:22
Redacţia PiataAuto.md
După ce săptămâna trecută publicam o ştire în care anunţăm că primarul de Chişinău, Ion Ceban, comunicase despre startul lucrărilor pe una din cele mai distruse artere din capitală, Calea Basarabiei, mai mulţi dintre voi, comunitate, aţi menţionat şi alte străzi cu carosabil într-atât de avariat, încât nu mai creează doar disconfort, ci risc real pentru siguranţa traficului. Una din cele mai des menţionate în comentarii era strada Bucovina, o stradă despre care ştim cu toţii că în fiecare an carosabilul de beton se deteriorează, după care se intervine cu noi şi noi cârpiri. Noi nu mersesem mai bine de o lună şi jumătate pe ea şi cumva o scăpasem din vedere, dar, la sugestia voastră, am mers la faţa locului să vedem cum arată ea azi, la mijloc de iulie, într-o perioadă în care ar fi trebuit să fie demult cel puţin reparată parţial.
Ce am descoperit pe ea a fost că nu se vede nici urmă de reparaţii făcute în acest an, iar situaţia gravă, pe care o ştiam de acum o lună şi jumătate, s-a agravat şi mai mult, până la nivel cu adevărat periculos pentru maşini şi siguranţa oamenilor de la bord.
Strada este plină de gropi spontane adânci, care răsar fără preîntâmpinare uneori în mijlocul unei plăci plate de beton. Deci ai mari şanse să crezi că rulezi pe carosabil relativ drept, după care să te pomeneşti în faţa roţilor cu gropi de 10-15 cm adâncime. Noi le-am măsurat azi dimineaţă cu ruleta şi adâncimea lor e pur şi simplu copleşitoare.
Aproape toate trec de 10 cm, iar unele de apropie şi de 15 sau chiar mai mult în centrul lor. Iar asta înseamnă că roata unui automobil intră în groapă până aproape de ax, iar garda la sol a oricărui automobil normal e practic epuizată, până şi SUV-urile moderne având 17-19 cm gardă la sol. Pe lângă asta, textura acestor plăci de beton face ca acest gropi să aibă margini foarte ascuţite. Iar adâncimea mare şi marginile ascuţite duc aproape inevitabil la tăieri de anvelope, deteriorări de jante şi distrugeri de suspensii sau de părţi inferioare ale maşinilor.
Practic, când mergi pe aici fiecare groapă constituie o nouă capcană. Iar ele sunt foarte multe la număr, doar noi azi dimineaţă am numărat minim 40 de gropi din astea adânci şi periculoase. Iar în asemenea caz, o tăiere bruscă de anvelopă, o deteriorare a maşinii — poate duce la pierderea controlului ei, la declanşare de airbag-uri uneori din cauza opririi bruşte, atunci când o roată întră 15 cm în groapă şi rămâne acolo, trăgând maşina după ea, nemaivorbind de cazul mult mai probabil când o manevră de evitare bruscă poate crea alte accidente, inclusiv din cauza schimbării benzii sau ieşire forţată pe contrasens.
Într-un cuvânt, strada Bucovina din Chişinău acum e una din cele mai periculoase din capitală din punct de vedere a siguranţei şi nu putem decât să recomandăm evitarea ei sau condusul cu prudenţă şi vigilenţă maximă, făcând slalom printre numeroasele gropi-capcană de pe ea.
Iar către autorităţile locale ne vedem impuşi să facem un apel de remedierea urgentă a ei, pentru că starea ei actuală a un pericol major pentru siguranţa traficului! Cine circulă pe aici prima dată, neavizat, fără a cunoaşte despre aceste probleme, sau doamne fereşte un turist sau vizitator al capitalei, are mari şanse să rămână cu maşina în drum sau chiar mai rău.
Dacă ai păţit vreodată vreo defecţiune din cauza carosabilului acestei străzi, te îndemnăm să ne povesteşti experienţa în comentarii, eventual cu poze, poate aşa vor vedea şi autorităţile mai repede cât de gravă e situaţia!
1
1,495
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!