(VIDEO) BMW a dezvăluit detalii complete despre ZBF 7er, sau prima încercare neştiută de a pune grile mari pe Seria 7, încă în 1996

16 Iulie 2021, 10:57
Ilie Toma
Acum câteva zile scriam că BMW experimentase cu grila mare verticală pe un BMW Seria 7 încă din anul 1996, pe un prototip bazat pe Seria 7 E38. Acest prototip fusese arătat pentru prima dată abia acum de BMW, iar bavarezii promiseseră că vor reveni cu un video complet, dedicat acestei creaţii ţinute în secret până în prezent. Ei bine, iată că şi-au ţinut promisiunea, iar video-ul a fost publicat.
Pentru a filma acest video special, cei de la BMW l-au chemat din nou pe Joji Nagashima, japonezul care a muncit drept designer la BMW în anii 90 şi căruia i se datorează designul renumitului Seria 5 E39, dar şi Seria 3 E90 şi E36 sau chiar BMW Z3 Roadster. Noi am scris acum câteva luni despre Nagashima şi meritele lui, în momentul când vorbeam de un Z3 Roadster vândut ca automobil de colecţie. Acum japonezul munceşte ca profesor universitar în Japonia, şi se pare că tot lui i se datorează şi conceptul despre care vorbim azi, ZBF 7er — anume ăsta fiind numele lui.
El a relevat că acest concept fusese mai mult o prefaţă pentru generaţia E65 a Seriei 7, decât un facelift al Seriei 7 E38. Era mai aproape în dimensiuni de E65, dar şi conceptual. Designerii au comandat cele mai mari roţi disponibile pe piaţă atunci — de 19 ţoli. Anvelopele au fost comandate la Dunlop, iar designerii au trebuit să le dea şi formele profilului, care au fost tăiate manual, la comandă. Pe atunci, mărimea normală pentru jante era de 14-15, poate 16 ţoli, ce mai!
Creaţia asta, fiind unica echipată cu interior şi motor, a beneficiat de o caroserie de aluminiu, construită manual, în loc să se aplice panouri de fibră de sticlă, cum se face de obicei la concepte.

Interiorul avea tot ce-ţi puteai dori de la o Seria 7 — de la conceptul primului sistem iDrive, până la masă cu laptop pe bancheta spate şi, desigur, spaţiu generos şi confort pe măsură.
Mai mult ca atât, încă în 1996 maşina asta nu avea oglinzi retrovizoare, ci camere video, cu proiecţie interioară. Ideea n-a fost foarte agreată pe atunci, însă, deşi avea beneficii aerodinamice evidente. Abia în zilele noastre, Audi e-tron foloseşte asemenea oglinzi.
Paradoxul e că atunci când a fost arătată managementului de top al BMW, maşina a fost adorată de aceştia imediat, şeful de atunci chiar întrebându-i dacă nu poate s-o ia imediat la un eveniment de golf. Cu toate astea, în pofida agreării iniţiale de consiliului de directori, conceptul n-a ajuns direct în producţie, ci doar elemente de pe el s-au găsit pe viitoarele modele ale mărcii, de la Seria 7 E65, până la Seria 5 E39 şi chiar BMW X5 E53.
Vezi mai jos video-ul celor de la BMW Classic şi spune-ne în comentarii dacă te-a impresioant această creaţie BMW din 1996, ţinută în secret până acum!
0
3,261
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!