(VIDEO) Cel mai bizar model Citroen din zilele noastre e electric şi poate fi condus de la 14 ani în Franţa
11 Iulie 2021, 15:37 Ilie Toma
Inginerii Citroen au fost multă vreme de-a lungul istoriei printre cei mai îndrăzneţi, inovativi şi ambiţioşi din lumea auto, iar istoria mărcii Citroen e plină de inovaţii surprinzătoare, care au fost preluate ulterior şi de alte mărci, inclusiv de cele de lux.
Încă de prin anii 30 inginerii acestei mărci surprindeau constant, apoi prin anii 50 a venit renumitul Citoen DS şi suspensia aia genială hidropneumatică, tehnologia ei fiind ulterior cumpărată de Mercedes-Benz şi Rolls-Royce. Au urmat anii 60 cu modele magnifice şi chiar 70, în acest răstimp Citroen cumpărând şi Maserati, apoi falimentând şi renăscând. Până şi anii 80 şi chiar 90 au însemnat maşini îndrăzneţe, neordinare, intrigante. Dar în ultimii ani ai acestui mileniu, aceste inovaţii au fost mai rare, iar modele ambiţioase — mai puţine la număr. Suspensia hidropneumatică a plecat în istorie, în locul ei venind platforme şterse, neinteresante. Iar ultimul model mai deosebit fusese acel SUV cu nume de Cactus, care avea acele pernuţe de aer de jur împrejur, pentru a se proteja de mici contacte în oraşele aglomerate.
Foto: Citroen SM, model lansat în 1970, cu motor de Maserati şi suspensie hidropneumatică
Apoi au venit modele frumoase şi îndrăzneţe DS în segmentul de lux, dar totuşi, Citroenul propriu-zis ducea lipsă de o idee nebunească, lansată cu curaj în lume. Şi uite că-n anul 2020 a lansat un model nou, care a devenit imediat cel mai bizar dintre tot ce are Citroen azi în gamă. Noi pe aici, prin Moldova, sau prin România, s-ar putea nici să nu fi auzit de el. În Moldova nu mai avem deloc marca Citroen prezentă oficial, aşa că nici un model al mărcii nu se mai vinde. În România marca mai e prezentă, dar modelul bizar de care vorbim noi lipseşte din gamă.
Îi spune Citroen Ami şi merită cunoscut şi admirat doar pentru curajul să ingineresc şi conceptual! Prin maşina asta, Citroen a făcut un pas din ăla nebunesc, pe care l-am admirat de-a lungul istoriei sale. Şi am vrea să le reuşească acest pas, pentru ca să aibă curaj de alte asemenea idei. Dar haideţi să vedem de ce e atât de bizar Citroen Ami.
A fost lansat în 2020 şi e un model electric. Însă nu e un oarecare automobil cu electromotor, ci a fost gândit pentru practicism maxim şi pentru accesibilitate. O maşină electrică de oraş, accesibilă tuturor. Şi simplă, foarte simplă. Citroen s-a gândit că atât timp cât menţii lucrurile în zona simplă, poţi asigura un preţ accesibil şi o uşurinţă mai mare în exploatare.
Automobilul are doar 2.41 metri lungime şi pentru că e atât de compact şi nu foarte puternic, se clasifică drept un quadraciclu electric în Franţa. Motorul său electric dezvoltă doar 6 kW, ceea ce echivalează cu 9.5 CP. Maşinuţa electrică are o baterie relativ mică, de doar 5.5 kWh, dar ea îi asigură o autonomie de până la 70 km în mediul urban. De fapt, Ami poate merge preponderent în mediul urban, or, viteza lui maximă e de 45 km/h. Şi, cu tot cu baterie, maşinuţa asta cântăreşte 485 kg, deci jumătate din greutatea celor mai compacte şi uşoare maşini cu motoare obişnuite.
Datorită acestor parametri şi clasificării ca şi quadraciclu, Citroen Ami poate fi condus în Franţa fără permis de conducere, de la 14 ani! În alte ţări europene, el poate fi condus de la 16, tot fără permis. Asta a făcut deja ca maşina să fie populară într-un segment neaşteptat de public: cei care s-au pomenit cu permisul suspendat din cauza condusului în stare de ebrietate sau din cauza vitezei excesive. E un efect advers nostim, pe care nu l-au prevăzut nici creatorii săi.
Dar asta şi pentru că maşina e foarte ieftină la ea acasă, în Franţa. Dacă o cumperi cu banii jos, ea costă 6,000 euro, inclusiv TVA, deci 5,000 euro fără TVA. Sau, o poţi lua printr-un leasing special — plăteşti 2,644 euro avans iniţial, apoi plăteşti 20 euro pe lună rata de leasing! Douăzeci de euro, e cifra corectă, n-am greşit! Şi, în fine, dacă eşti din cei ce nu vor nici o bătaie de cap, ci doar s-o folosească din când, există un serviciu de car sharing, de unde poţi lua un exemplar din sutele de Ami disponibile oricând, plătind 26 de cenţi pe minut.
Şi pentru toate astea obţii o maşină electrică, cu două locuri, ce se încarcă de la o priză obişnuită, domestică, timp de 3 ore. Inginerii au decis să nu echipeze maşina cu soluţii mai sofisticate şi mai rapide, ca să-i menţină preţul jos. Iar când urci la bord, nu ai sistem multimedia, ci îţi conectezi telefonul tău la maşină şi vezi afişat pe ecranul lui toate informaţiile maşinii! Genial, nu?
Pe lângă asta, Citroen Ami are încă o duzină de alte soluţii deocheate, de la uşile identice pe stânga şi dreapta, până la ferestruici în stil clasic pe uşi. Am inclus mai jos şi un video elocvent, care oferă o cunoaştere bună a acestui model francez bizar din zilele noastre.
Ce zici, te-ar atrage ideea unui asemenea automobil urban, în loc de un scuter electric poate, sau poate încadrat într-o altă ipostază pe care o vezi pentru el?