Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Citroen Xantia, produs între 1995 şi 2001, le dă lecţii maşinilor moderne cum să treacă testul elanului

10 Iulie 2021 - 16:47
Redacţia PiataAuto.md
De mai multe ori în ultimul timp vorbim de maşini moderne care eşuează la elementarul test al elanului, nereuşind să-l treacă la viteza-ţintă, stabilită pentru acest test, de 77 km/h.
Spre exemplu, recent modelul electric VW ID.4 a reuşit să-l treacă la o viteză maximă de 73 km/h, şi asta datorită sistemelor electronice, în special ESC, care reuşesc să ţină maşina pe traiectoria corectă prin frânarea selectivă a roţilor. Mai mult ca atât, chiar şi Mercedes-Benz S-Class, model care a fost multă vreme considerat etalonul ingineriei auto, a reuşit să treacă acest test cu bine doar la o viteză de 74 km/h în noua sa generaţie, cu tot cu multitudinea sa de sisteme complicate.
Ei bine, dar exista o vreme când maşinile aveau mai puţine sisteme electronice de intervenţie şi mai multă inginerie consistentă, care era gândită pentru echilibru şi reacţii potrivite în aceste situaţii. Suspensiile mai moi ajutau adeseori o aderenţă mai bună în condiţii extreme, chiar dacă în viraje strânse dădeau senzaţia de barcă. Iar cel mai neaşteptat exemplu a venit de curând prin supunerea a trei exemplare Citroen Xantia din anii 90 la acelaşi test la care eşuează maşinile de azi.
A fost nevoie de trei exemplare pentru că Citroen Xantia avea o suspensie opţională, hidropneumatică, suspensie ce era cândva cartea de vizită a celor de la Citroen. Aşa că cele trei exemplare vin în combinaţii diferite, dar toate trei nu au nici urmă de sistem electronic de stabilizare. Doar inginerie pură şi fizică.

Ei bine, şi cu ce viteză maximă crezi că a putut trece Citroen Xantia testul elanului azi? Vă amintim, testul e făcut în zilele noastre, cu maşini care au rulat deja mai mult de 20 de ani şi au sute de mii de kilometri pe bord! Rezultatul e de 73 km/h — la fel ca maşinile noi de azi, cu doar 1 km mai puţin decât S-Class, dar rezultatul e atins fără sisteme electronice şi cu sute de mii de km la bord! Un test al elanului, făcâut la vremea când Xantia era un model curent în producţie, ajunsese la 85 km/h, dar acolo metodologia era un pic diferită, cu benzi ceva mai late.
Una e clar, însă! O maşină din anii ’90, relativ simplă, fără pretenţii premium de top, şi mai ales fără multitudinea de sisteme de siguranţă de azi, trece testul elanului la fel de bine ca maşinile ultra-moderne de azi, iar dacă îi luăm în considerare uzura şi anii, o face chiar mai bine! Or, putem să avem mari semne de îndoială cum vor trece testul elanului peste 25 de ani de exploatare un Mercedes-Benz S-Class de azi sau VW ID.4, nu-i aşa?

În video-ul de mai jos, poţi include subtitre în engleză.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter