(VIDEO) Experiment: cât de greu e să transformi un motor diesel de Toyota într-unul pe benzină?

20 Iulie 2021, 16:44
Redacţia PiataAuto.md
Ştim cu toţii că nu poţi turna benzină în rezervorul unei maşini diesel şi viceversa, iar asemenea situaţii de încurcătură se lasă cu nişte reparaţii anevoioase. Dar mai ştim că ambele motoare sunt, în esenţă, cu ardere internă, iar unii producători auto au chiar blocuri şi chiulase identice sau aproape identice ale motoarelor diesel şi pe benzină din gama lor. Deci, tot trebuie să existe o doză mare de modularitate între aceste tipuri de motoare, iar marea diferenţă vine la felul în care are loc combustia propriu-zisă — prin aprindere cu bujia sau prin comprimare şi injecţie la momentul potrivit, gestionată mai nou tot electronic.
Un canal de YouTube din Rusia a făcut de curând un experiment curios, luând la bază un motor diesel Toyota, cu numere de cod 2CT, pe care şi-a dorit să-l transforme într-unul ce poate opera pe benzină. Din cauza raportului de compresie foarte diferit, nimeni nu şi-a dorit tocmai o funcţionare perfectă, dar, dacă s-ar fi reuşit asigurarea funcţionării continue cât de cât stabile a motorului, folosindu-se benzina drept combustibil, experimentul urma să fie declarat un succes.
Motorul fiind unul vechi şi chinuit în mai multe experimente anterioare, a fost ceva de muncă la el pentru a se face marea transformare, inclusiv la curăţarea depunerilor interioare. S-a modificat raportul de compresie prin roaderea bielei, s-a găurit o piesă pentru a face loc bujiei, s-a făcut şi o galerie de admisie, apoi s-a făcut şi un mecanism pentru instalarea unui distribuitor mecanic pentru tactul aprinderii bujiilor. Distribuitorul a fost preluat, apropo, de la o Lada 2108, succesiunea de lucru a cilindrilor fiind aceeaşi şi la motorul de Toyota.
S-a montat şi un carburator de Lada, apoi motorul a fost asamblat. Când a fost pornit prima dată motorul, a şi venit marea surpriză. Motorul a pornit din prima! Au mai trebuit făcute ulterior nişte modificări, dar concluzia finală a autorilor a fost că toată transformarea a fost mai uşoară decât ar fi aşteptat.

Vezi întreg experimentul în video-ul de mai jos, în care poţi include şi subtitrele cu traducere automatizată, dacă ai nevoie.
0
3,017
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!