Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Experiment: ce se întâmplă de fapt atunci când torni prea mult ulei într-un motor

21 Iulie 2021 - 18:38
Redacţia PiataAuto.md
Cu toţii ştim că nivelul uleiului într-un motor cu ardere internă e foarte important, garantând viaţa îndelungată a motorului, împreună cu tipul corect de ulei. În acelaşi timp, ştim că e foarte dăunător pentru un motor să admiţi un nivel cu mult peste limita lui maximă.
Dar în ce constă dauna, de fapt? De ce îi dăunează acel ulei în exces unui motor cu ardere internă, dacă la nivelul cuvenit e absolut crucial? Dacă te-ai întrebat vreodată, dar răspunsul poate doar îl intuiai, atunci în video-ul de mai jos un mecanic olandez şi-a sacrificat un Renault Clio pentru a experimenta pe viu ce se întâmplă în acest caz.

A turnat tocmai vreo 10 litri de ulei în motor, deci aproape dublu decât ar fi trebuit, dar la început avea şi tot uleiul vechi drenat. După ce a umplut până la refuz motorul cu ulei, l-a pornit. Motorul a funcţionat câteva secunde aparent normal, după care au început să se aude sunete ciudate şi într-un final motorul a oprit. Şoc hidraulic — asta e explicaţia.
Iar în experimentul de mai jos olandezul explică şi cum anume are loc acest şoc hidraulic — prin migrarea uleiului în exces în admisie prin canalul de ventilare a carterului, după care uleiul ajunge în interiorul cilindrilor şi începe a se aduna acolo. După câteva cicluri, volumul uleiului devine deja prea mare şi nu mai poate fi comprimat, fiind un lichid. Respectiv, se produce acelaşi efect fizic de şoc hidraulic ca şi în cazul în care apa nimereşte în admisie.
În cazul experimentului de mai jos mecanicul a lăsat motorul să funcţioneze la ralanti când l-a pornit cu prea mult ulei, aşa că şocul hidraulic a fost dăunător, dar nu fatal pentru motor. Şi pentru că nu vrea să-l folosească decât la alte experimente deocheate, starea motorului după acest experiment poate fi calificată ca una ce a supravieţuit, însă, pentru cei ce ar vrea să exploateze cu adevărat o maşină, un asemenea experiment s-ar lăsa cu reparaţi costisitoare la motor sau chiar defectarea lui ireversibilă.

Vezi întregul experiment mai jos. Poţi activa subtitre în engleză din comenzile player-ului.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter