(VIDEO) Peste o mie de grade Celsius: provocările căror sunt supuse frânele bolizilor de performanţă

28 Iulie 2021, 17:57
Denis Godorozea
Rezistenţa şi eficienţa frânelor sunt cruciale pentru orice automobil contemporan, în special pentru bolizii de performanţă de milioane, ce sunt capabili să ruleze cu viteze de peste 350 km/h şi chiar peste 400 km/h. Cum rezistă frânele în condiţiile în care sportiva trebuie să oprească de la viteză maximă până la 0, în condiţii de temperaturi toride şi multiple provocări pe circuit?
Fireşte, în acest caz sistemul de frânare este supus unor temperaturi şi eforturi simţitor mai mari în raport cu frânele obişnuite instalate pe maşinile de serie. Astfel, constructorii optează pentru aliaje diferite de cele cu care ne-am deprins noi, şoferii de rând, de regulă cu aliaje carbon ceramice pentru discurile de frână şi aliaje din aluminiu şi titan pentru etriere, aliaje utilizate şi de constructorii de nave cosmice, de altfel! Din asemenea aliaje sunt confecţionate şi frânele bolidului Bugatti Chiron, printate de imprimante 3D.
Deşi însăşi aliajul ales inspiră rezistenţă, sarcina inginerilor este să testeze aceste frâne în acţiune, în cadrul departamentelor de cercetare, înainte de a accepta instalarea lor pe maşinile de serie. În cazul Bugatti, cum putem vedea în clipul video de mai jos, frâna instalată pe dispozitivul de testare este supusă la mai multe runde de teste, astfel încât temperaturile ating cifre neverosimile de peste o mie de grade Celsius, după serii de frânări de la peste 350 km/h.
Discul de frână, etrierele şi plăcuţile rezistă unor asemenea temperaturi monstruoase fără careva defecte sesizabile şi insesizabile, cu forţe de 125 kg aplicate pe un singur milimetru pătrat.
0
1,565
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!