Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Un şofer a traversat întreaga SUA la volanul unei Niva 2121 clasice şi vrea s-o convertească în electromobil

18 Iulie 2021 - 11:04
Ilie Toma
O Niva clasică în SUA e deja o raritate absolută, dar să mai auzim şi despre un entuziast care s-a apucat să traverseze toată America de la vest la est la volanul ei şi a rezistat dârz timp de o săptămână, cât i-a luat întreaga călătorie — e o chestie absolut unică! Dar povestea e şi mai intrigantă decât pare la prima vedere!
Gavin Shoebridge, omul care a făcut această traversare a SUA la bordul unei Niva, e originar din Noua Zeelandă, dar azi trăieşte în Florida, SUA. În anul 2007, încă înainte ca în lumea noastră să există primul Nissan Leaf sau Tesla Model S, Gavin era deja un pasionat înflăcărat de electromobile şi începuse a studia profund acest domeniu. În acel an, el şi-a convertit vechiul său Mitsubishi într-un automobil electric, folosind pe atunci baterii pe bază de acid şi plumb. Încă de pe atunci filmase experienţa şi o publicase online, aşa că devenise unul din pionerii casnici ai electromobilităţii.
Acum, mutat în SUA, i s-a făcut dor de o nouă experienţă similară, convertită tot cu mâna lui, dar folosind avansul tehnologic pe care l-au făcut maşinile electrice între timp. A început a căuta maşina potrivită pentru scopul convertirii şi, paradoxal, n-a căutat vreo maşină mai veche banală., Privirile sale s-au focusat spre Niva 2121, cea clasică. De ce Niva? Cum de a ajuns un neozeelander din SUA să ţintească tocmai spre Niva pentru un asemenea scop?
Ei bine, pentru că tatăl său a avut o Niva în copilăria sa din Noua Zeelandă, în anii ’90, cu care ei mergeau adesea prin frumosul relief al ţării lor. Mai apoi, chiar Gavin şi-a cumpărat una în 1998. Aşa că Gavin e familiar cu Niva, ba chiar are un ataşament emoţional puternic faţă de ele!

Să găseşti o Niva în SUA s-a dovedit a fi o mare provocare, întrucât, statistic vorbind, ele sunt mare decât Lamborghini, de exemplu. Iar să găseşti o Niva în stare bună, care n-ar fi un leş ruginit, s-a dovedit a fi o şi mai mare problemă. După multe căutări, a găsit una în Seattle, produsă în 1982, la doar 5 ani de la startul producţiei acestui model, iar exemplarul chiar părea să arate foarte bine. Preţul era exorbitant, de 11,000 dolari SUA!
Dar Gavin a mers la bancă, şi-a retras suma potrivită de bani, şi-a cumpărat un bilet de avion şi a mers până în Seattle. Ceea ce a descoperit pe viu i-a bucurat ochii, Niva fiind un exemplar în stare excelentă, cu doar 38,000 km la bord, aşa că a cumpărat maşina. Prin urmare, o călătorie în care să traverseze întreaga SUA din Seattle spre Florida s-a născut spontan, pur şi simplu din necesitatea de a-şi aduce Niva acasă.
Călătoria n-a fost uşoară, întrucât a însemnat 3,700 mile, sau circa 6,000 km, parcurşi la volanul unei Niva din 1982, pe drumurile din SUA! Maşina a mai dat semne de probleme pe drum — martorul presiunii joase a uleiului l-a făcut să creadă că motorul a rămas fără ulei, iar mai apoi o scurgere de la rezervorul de benzină l-a îngrijorat. Şi totuşi, Gavin a ajuns acasă cu Niva sa, iar întreaga călătorie i-a luat un pic mai mult de 7 zile! Toată experienţa sa e în primul video de mai jos.
Aşa cum spuneam la început, Gavin vrea să-şi convertească Niva într-un electromobil, dar încă n-a făcut-o din lipsă de bani. Mai are vreo 3,000 dolari de adunat din bugetul necesar, aşa că între timp maşina e în forma sa clasică, având parte şi de un mic accident în oraşul său, cu o lungă peripeţie a reparaţiilor. Toate aceste experienţe recente sunt relatate în cel de-al doilea video de mai jos.

Totuşi, e nevoie de ceva curaj să cumperi o Niva din 1982 cu 11,000 dolari în SUA şi apoi să traversezi întreaga ţară cu ea! Dar se pare că Niva e unul din puţinele automobile răsăritene care chiar are fani adevăraţi prin întreaga lume, şi-i are pe bună dreptate, întrucât şi-a meritat statutul de legendă!
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (2 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter