(VIDEO) Viaţa de şofer de camion Volvo, acolo unde drumurile sunt doar offroad

18 Iulie 2021, 15:11
Redacţia PiataAuto.md
Acum câteva zile noi am publicat un articol scurt cu un video, al unui camion Volvo, care traversează un râu abia dezgheţat din zonele nordice pustii ale Rusiei, acolo unde noţiunea de drumuri e cu totul alta şi mai şi variază în funcţie de anotimp. Articolul s-a dovedit a fi neaşteptat de popular, or, ceea ce făcea acel camion Volvo pe acolo a fost cu adevărat fascinant. Am primit comentarii şi mesaje, care ne îndemnau să spunem mai multe despre acel model de camion, dar şi despre cum e să fii şofer de camion pe acolo, prin acele regiuni ale planetei.
Foto: captură din video-ul publicat de noi câteva zile în urmă

Ei bine, întâi despre camion. E un Volvo FMX, în ipostaza de facelift a primei generaţii. Iar Volvo FMX e camionul cel mai specializat pentru offroad şi munci grele din gama Volvo, disponibil cu tracţiune pe toate punţile. Spre exemplu, camionul din video-ul publicat acum câteva zile e o versiune cu 3 punţi motrice şi tracţiune pe toate 6 roţi! Totul în acest camion e ranforsat şi gândit pentru a înainta în condiţii grele, aşa că, deşi vorbim de un colţ îndepărtat de Siberie, şoferul s-a aventurat să treacă acel râu cu unul din cele mai capabile camioane moderne pentru o asemenea sarcină, echipat, în cazul lui, şi cu anvelope de offroad!
Practic, dacă înainte prin asemenea relief de Siberie, Tundră şi Yakutia puteau îndrăzni să se aventureze doar camioanele legendare sovietice, precum Ural, Kraz sau ZIL, atunci în zilele noastre şi acest model de camion Volvo tocmai a demonstrat că se poate ridica la nivelul acelor capacităţi legendare de offroad, în viaţa reală, dintr-una din cele mai dificile regiuni ale planetei.
Şi acum un pic despre viaţa de şofer de camion Volvo prin acest regiuni, unde drumurile sunt, practic, doar offroad. Şoferul acestui camion Volvo mai are câteva video-uri publicate pe YouTube, despre experienţa sa cu acest vehicul. El trăieşte şi operează în mare parte în estul îndepărtat al Rusiei, acolo unde regiunile sunt cele mai slab populate, cele mai pustii şi cele mai dificile pentru înaintare. Multe localităţi nici nu au conexiuni normale de de drumuri, fiind alimentate pe calea apei sau aerului, şi doar în perioada rece a anului pe râuri sau râuleţe îngheţate. Iar mai în interiorul continentului drumurile mai magistrale pot fi la sute de kilometri unul de celălalt.
Şi când vorbim de drum magistral, ca să înţelegem ce înseamnă să fii şofer de camion Volvo pe acolo, putem privi al doilea video de mai jos, filmat pe pasul Burkhalinskiy din regiunea Magadan. Acest pas montan e parte a traseului M56, care leagă regiunile Magadan de Yakutia în Rusia, fiind unicul drum cât de cât practicabil ce leagă aceste două regiuni. Cel mai apropiat traseu, oarecum paralel în partea de sud, dar care se desparte tot din traseul anterior, ajunge să se depărteze la circa 200 km mai la sud. Iar cel mai apropiat traseu mai la nord, care merge de la vest la est, oarecum paralel, e la circa 400 km mai la nord! Deci, nu prea ai alternative!
Iar traseul ăsta, Burkhalinskiy, deşi are statut de magistrală, e considerat unul din cele mai dificile şi periculoase, pentru că e acoperit pe o mare parte a sa doar cu prundiş, asfaltul fiind o raritate! Mai mult ca atât, traseul montan e plin de serpentine şi viraje strânse, trecând la o altitudine medie de circa 1,000 metri, ceea ce-l face expus diverselor condiţii meteo dificile. Deci, orice traversare a unui asemenea traseu e egală cu o mare provocare pentru camion şi pentru şoferul său, cu o doză imensă de imprevizibil în cale, pentru că în esenţă, te aventurezi cu camionul încărcat pe un lung traseu de offroad, prin zone aproape pustii ale planetei. Iar pe aici cu siguranţă nu orice camion se poate aventura, iar pe lângă asta — nu orice şofer. E nevoie de mult curaj şi multă abilităţi avansate de condus, cunoaştere mecanică şi, la nevoie supravieţuire în asemenea condiţii!

Includem mai jos video-ul de pe Burkhalinskiy, dar şi alte două video-uri din viaţa de şofer de camion Volvo FMX prin aceste regiuni ale planetei. Iar dacă ne citesc şoferi profesionişti de camioane, care au experienţa unor asemenea drumuri din Rusia, îi invităm să ne spună mai multe în comentarii sau mesaje directe pe Facebook!
0
1,939
GALERIE VIDEO (2 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!