Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Va urma o avalanşă de electromobile ieftine? Chinezii lansează baterii pe bază de sodiu

30 Iulie 2021 - 18:46
Denis Godorozea
Unul dintre cei mai mari furnizori de baterii pentru electromobile la ora actuală, gigantul chinezesc CATL, a prezentat bateria de tip nou Na-Ion, pe bază de sodiu, şi susţine că este gata să înceapă producţia lor de serie. Noile baterii sunt simţitor mai accesibile în raport cu cele tradiţionale, Li-Ion, ceea ce ar evolua într-un preţ mai accesibil pentru electromobile pentru cumpărătorii finali. Putem anticipa o avalanşă de electromobile cu adevărat ieftine?
Tehnologia bateriei pe bază de sodiu nu este chiar nouă, de altfel, or cercetări în acest sens au demarat încă în cea de-a doua jumătate a secolului XX. Producţia bateriilor Na-Ion a început, însă, abia la mijlocul deceniului trecut, însă nu şi pentru industria auto. Potrivit informaţiilor furnizate de chinezi, bateriile pe bază de sodiu au câteva avantaje cruciale în faţa celor Li-Ion.
Având sodiu la bază, bateriile de tip nou nu fac uz de componente costisitoare precum este şi litiul, utilizat la ora actuală pentru cea mai mare parte din bateriile destinate electromobilelor.
Utilizarea sodiului va permite reducerea substanţială a costurilor de producţie, în special atunci când bateriile de tip nou vor ajunge să fie utilizate pe scară largă. Totodată, acestea pot fi mai practice decât bateriile tradiţionale, fiind mai rezistente şi fiabile la descărcarea completă, dar şi în condiţii de temperaturi extreme. Or, bateriile Li-Ion, de regulă, au o capacitate utilizabilă redusă în raport cu capacitatea totală, iar asta pentru a extinde termenul de exploatare. Bateriile Na-Ion sunt lipsite de această problemă.
Dar tot de aici rezultă şi dezavantajul principal al acestor baterii, şi anume capacitatea redusă de stocare a energiei în dimensiuni comparabile cu bateriile Li-Ion. Totodată, bateriile Na-Ion au o greutate proprie mai mare, iar astfel acestea sunt nepotrivite pentru electromobilele de performanţă sau cele premium, de exemplu. Respectiv, la etapele iniţial bateriile cu sodiu vor fi destinate predominant modelelor mai accesibile. Startul producţiei de serie este planificat pentru anul 2023.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter