Verificat: o reţea de staţii peco din Moldova a început a vinde diesel în cantităţi de maxim 10 litri per automobil

15 Iulie 2021, 08:43
Redacţia PiataAuto.md
Ieri, în mediul online din Moldova, au apărut informaţii că o reţea de staţii peco din ţara noastră ar fi început a vinde carburant diesel în cantităţi de maxim 10 litri de combustibil per automobil. Cu o seară înainte, însă, noi am verificat printr-o tentativă de a alimenta la această reţea, ca parte a promisiunii noastre de a sonda situaţia la acest capitol, după articolul nostru de duminică, în care spuneam că la o altă reţea există stocuri de toate tipurile de carburant. Atunci când am alimentat cu doar o seară înainte la reţeaua BEMOL, despre care se vorbea în mediul online, ni s-a spus că dieselul e într-adevăr pe sfârşite, dar puteam alimenta cu oricât am dori. Aşa că după apariţia informaţiilor de ieri am decis să verificăm din nou situaţia, înainte de a publica.
Azi dimineaţă, am oprit la o staţie BEMOL de pe traseul M2, situată în localitatea Ratuş. Aici am întrebat dacă există diesel simplu şi dacă există limite de cantităţi. Ni s-a confirmat, că într-adevăr, reţeaua lor alimentează cu maxim 10 litri per automobil, din cauza stocului extrem de redus, care ar fi aproape de epuizare. De fapt, avocaţii şi juriştii ar putea spune mai bine, dar, din câte pare la prima vedere, limitarea cantităţii pentru consumator în acest caz contravine legii cu privire la protecţia consumatorului, din punctul nostru de vedere.
Odată ce eram pe acelaşi traseu M2 şi mergeam spre Chişinău, am oprit şi la următoarea staţie peco de pe traseu, a celor de la Tirex Petrol. Aici ni s-a spus că există diesel în stoc şi că putem alimenta cu orice cantitate.
Ce părere ai despre această măsură de a limita alimentarea la doar 10 litri per automobil? Ți se pare că e o măsură care ajută cu adevărat la ceva, chiar şi din punctul de vedere al unei reţele de staţii, sau ţi se pare că e doar un nou instrument de presiune publică? Până la urmă, ori ai stocuri şi vinzi, ori n-ai stocuri şi nu vinzi, iar dacă limitezi la 10 litri per automobil nu faci decât să creezi bariere umilitoare pentru propriii tăi clienţi, impunându-i să meargă la noi şi noi staţii, alimentând cu ţârâita? Sau poate există şi alte păreri?
Vă reamintim, problema stocurilor de carburant a apărut după intrarea în vigoare a noii metodologii ANRE privind plafonarea preţurilor, fapt care a creat dificultăţi în stabilirea preţului la produsele de top, precum carburanţii aditivaţi sau cei cu cifră octanică mai mare, iar pentru unii operatori, mai ales din cei care nu preiau carburantul de la vreo rafinărie din acelaşi grup internaţional. şi carburantul normal trebuie vândut la o marjă de profit mult mai mică decât anterior.
1
16,420
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!