Ceea ce n-a vrut România să producă în 1974, produce India azi: scuterul electric Elmo

7 August 2021, 20:02
Redacţia PiataAuto.md
Scuterele electrice sunt tot mai răspândite în marile oraşe de pe tot mapamondul, dar puţini ştiu că istoria lor a pornit, de fapt, din România anului 1974, printr-o poveste de succes iniţial, dar fără o finalitate de producţie.
Foto: scuterul electric românesc, condus de un jurnalist britanic, anul 1974

Există un brevet de invenţie expirat pentru scuterul electric în forma în care îl ştim azi, iar el aparţinea unei echipe de ingineri de la institutul de cercetare IPCE din Bucureşti, condusă de Sigismund Sleiher. Acea echipă e dezvoltat atunci un nou tip de electromotor mai compact, cu rotor plat, şi tot ei au creat primul scuter electric urban, pe care l-au botezat Elmo, de la Electric Moped.
Foto: Tip nou de electromotor, dezvoltat de inginerii din România pentru Elmo

Au creat câteva versiuni de electromotoare, cu puteri cuprinse între 350 W şi 4 KW, iar pe primele prototipuri au ales să pune din cele care echivalau puterea unui scuter cu motor pe benzină de 50 cm cubi. Viteza maximă a scuterului românesc Elmo era de 25 km/h, energia electrică era stocată în baterii, iar scuterul putea alerga până la 3 ore în oraş, indicând o autonomie cuprinsă între 50 şi 70 km. Invenţia de atunci, prezentată la câteva saloane europene, a stârnit atâtea furori, încât până şi o echipă de la BBC a venit în 1974 în România pentru a-l cunoaşte pe inventatorul Sigismund Sleiher, echipa sa de ingineri, dar şi scuterul Elmo, pe care jurnaliştii britanici l-au şi testat pe străzile Bucureştiului.
Foto: jurnalistul BBC Raymond Baxter testează scuterul Elmo în Bucureşti pentru un reportaj, anul 1974

Dar povestea primului scuter electric urban modern din lume, Elmo, care se întâmplă a fi inventat în România, s-a ofilit mult prea repede. Poate că a fost prea inovativ pentru timpul său, poate că atunci nu exista o cerere suficientă (deşi, după criza de petrol din 1973 timpul era absolut perfect pentru asta), sau poate că la mijloc a fost pur şi simplu banala lipsă de viziune şi birocraţie, dar producţia în serie a lui Elmo nu a fost aprobată, iar Sigismund Sleiher a fost recompensat de statul român cu 5 mii de lei şi a fost lăsat să circule cu un prototip. Cam asta a fost toată mulţumirea. Iar la doar câţiva ani distanţă, proiectul a fost dat uitării.
În zilele noastre, când scuterele electrice sunt un trend, însă, Elmo a renăscut acolo unde te aştepţi mai puţin. În India! Da, companiile chineze, indiene şi asiatice în general, au o faimă că adeseori ridică arhivele brevetelor de invenţii vechi şi nefolosite, expirate din punct de vedere legal, de unde se inspiră în găsirea de idei bune, care ar fi aplicabile în prezent. Nu putem acuza în vreun fel direct compania indiană de azi, dar totuşi de ceva timp încoace în India a început a fi produs un scuter electric Elmo, al cărui concept de motor e destul de asemănător cu cel românesc, ba chiar şi puterea aleasă e foarte similară, de 3 kW.
Foto: Elmo renăscut în anul 2021, în India

Datorită bateriilor mai moderne, actualul Elmo indian are o autonomie de 90 km. Cântăreşte 93 kg, o greutate de asemenea apropiată, dar are un design mai modern, fireşte, că nu se putea lansa în acea formă conceptuală desenată în anii ’70. Compania indiană, pe nume Aftek Motors, produce scuterul Elmo la fabrica sa din Uttar Pradesh şi apropo, ea producea anterior doar scutere cu motoare pe benzină, iar Elmo e primul său scuter electric.
Imagine: material promoţional al scuterului Elmo din India, publicat la 27 iulie 2021 în mediul online

O fi o simplă coincidenţă, sau e vorba de readucerea în actualitate a unei idei strălucite, neglijate cândva de România — ne rămâne fiecăruia din noi să decidem. Cert este că strict din punct de vedere legal, după 50 de ani de la primele patente şi brevete asociate lui Elmo, obţinute de inventatorii români, expirate între timp, acum companiei indiene nu i se mai prea poate imputa nimic. Mai degrabă am putea trage cu toţii o lecţie din toată istoria asta şi poate ar trebui cu toţii să aruncăm şi noi o privire mai profundă prin arhivele de invenţii ale inginerilor de prin părţile noastre, poate se mai ascund pe acolo comori, care ar putea fi valorificate pe la noi!
Imagine: alt material de promovare a scuterului electric Elmo din India, publicat la 1 august 2021
0
2,949
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!