Cel mai eficient vehicul din lume e construit de studenţi şi are nevoie de 2 litri de benzină pentru a transporta un om în jurul lumii

15 August 2021, 18:32
Ilie Toma
Ştim, ceea ce e scris în titlu pare neverosimil, dar e cât se poate de adevărat, faptul fiind confirmat prin calcule ale profesorilor universitari, şi printr-un record mondial atins în 2020, pe care studenţii vor încerca să-l îmbunătăţească acum, la sfârşitul lui august 2021. Faceţi cunoştinţă: acesta e EXIMUS IV, vehiculul construit de nişte studenţi suedezi, care ar avea nevoie de doar 2 litri de benzină ca să transporte un om în jurul lumii, într-atât de eficient este!
Eximus IV înseamnă a 4-a iteraţie a aceluiaşi vehicul, care a venit 4 ani la rând să participe la o competiţie internaţională de eficienţă energetică pentru vehicule electrice, ce are loc în Suedia, competiţia purtând numele Delsbo Electric. Concursul e destinat mai ales tinerilor din mediul universitar şi inginerilor tineri, care vin să demonstreze soluţii interesante, cu aplicabilitate în viaţa reală. Nu le cere nimeni să aibă maşini construite la talia celor de pe stradă, sunt admise tot felul de forme ciudate, dar contează tehnologiile şi eficienţa, or, asemenea concursuri stârnesc inovaţia şi permit descoperirea unor idei şi talente extraordinare. Şi, desigur, cei care câştigă, primesc şi premii financiare.
Ei bine, Eximus e construit de o echipă de studenţi suedezi, după cum spuneam, de la universitatea Dalarna. Ca şi toate vehiculele de la această competiţie, e gândit să ruleze pe şine de cale ferată, or, din punct de vedere al ingineriei, rularea pe şine produce cea mai mică rezistenţă şi, deci, favorizează o mai bună eficienţă. Tocmai de asta trenurile sunt considerate una din cele mai eficiente metode de transport modern, cu condiţia să fie şi ele moderne, şi să circule pe căi ferate bine întreţinute.
Competiţia propriu-zisă din Suedia presupune parcurgerea unei distanţe de 3.36 km pe calea ferată, cu un consum minim de energie. Sunt admise vehicule ce pot duce până la 6 oameni la bord, iar consumul de energie care contează în clasament e cel divizat per persoană, a fiecărui vehicul. Deci, uneori e mai eficient ca un vehicul să transporte 5-6 persoane, decât 1, întrucât indicele de consum per om e mai mic astfel.
Aşadar, Eximus IV e un vehicul propulsat electric, în esenţă, dar pe lângă asta e şi un vehicul extra-uşor, unde fiecare material a fost gândit pentru rezistenţă şi greutate minimă. Greutatea propriu-zisă a vehiculului e sub 100 kg cu tot cu baterii. Propulsia are loc printr-un motor electric conectat cu puntea spate, care are în jur de 1 CP şi e alimentat cu voltaj mic, iar bateriile sunt şi ele mici şi compacte.
Aşadar, de unde vine declaraţia cu 2 litri de combustibil per persoană pentru o călătorie în jurul lumii? Din cifrele de consum al energiei indicat de Eximus. Atunci când a apărut pentru prima dată la această competiţie, în 2016, Eximus a indicat un consum de 0.84 Wh/km de persoană. În 2019, la a 3-a sa participare, a avut deja un consum 0.603 Wh/km per persoană. Iar în 2020 şi-a doborât propriul record, atingând 0.517 Wh/km per persoană. Şi în 2020 Eximus IV a purtat 5 persoane la bord în competiţie.
Astfel, cei de la Universitate, împreună cu organizatorii competiţiei Delsbo electric au făcut un calcul raportat la energia care se conţine într-un litru de petrol. Deci, 1 litru de petrol conţine circa 9.1 kWh energie, deci 9,100 Wh de energie. Eximus are nevoie de 0.517 Wh pentru un klometri, respectiv, 9,100 / 0.517 = 17,601 km. Deci, cu energia dintr-un singur litru de petrol Eximus poate transporta un om pe o distanţă de 17,601 km. Distanţa în jurul lumii, la ecuator, luată de obicei drept bază a expresiei de calcul, e de 40,075 km. Respectiv, cu 2 litri de petrol Eximus ar putea atinge 35,202 km, ceea ce e cam 87%. Înainte de a spune că nu e foarte exact calculul lor, trebuie să amintim că există tipuri de petrol cu o densitate energetică mai mare, de până la 9.7 kWh per litru, deci tot calculul de mai sus ar fi de 9,700 / 0.517 = 18,762 km cu un litru, respectiv cu 2 litri ar fi de 37,524 km, iar asta e deja, mult mai aproape de cei 40 mii ai Pământului. Respectiv, de aici şi capacitatea lui Eximus IV de a pretinde că ar fi capabil de o asemenea realizare neverosimilă la prima vedere.
Fireşte, asta ar însemna că el trebuie să circule pe o cale ferată întotdeauna, să-şi încarce bateriile foarte des şi să aibă 5 persoane la bord întotdeauna. Dar, dacă ne gândim că o asemenea călătorie în jurul lumii cu 5 oameni la bord ar însemna consumul efectiv a energiei stocate în 10-11 litri benzină în total şi dacă ne mai gândim că vehiculul ăsta a fost creat de nişte studenţi ingineri, atunci Eximus IV e o creaţie pur şi simplu fascinantă!
0
36,806
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!