Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Două accidente de ieri din Moldova, cu aceeaşi problemă, a copiilor transportaţi fără scaune şi fără centuri pe bancheta spate

21 August 2021 - 11:04
Ilie Toma
Despre subiectul ăsta în Moldova se vorbeşte poate prea rar şi adeseori în context prea trist. Dar e un fenomen care persistă încă prea mult. Din păcate, mulţi mai consideră că bancheta spate e un mediu absolut sigur pentru oricine stă acolo, care nu mai impune purtarea obligatorie a centurilor de siguranţă, nici pentru adulţi, nici pentru copii. Or, copii până la 12 ani în Moldova, în funcţie de înălţimea şi greutatea pe care o au, trebuie transportaţi fie în scaune speciale adaptate vârstei lor, fie în înălţătoare pe zona şezutului şi centura standard a maşinii cuplată. La fel ca-n multe alte ţări din Europa, de fapt.
Ne-a motivat să revenim la acest subiect o coincidenţă a două accidente similare, produse ieri pe traseele Moldova, în ambele cazuri pe bancheta spate în maşină fiind copii, fără scaune şi fără centuri. Şi ne-am amintit de tristul accident din anul trecut, cu un VW Touareg, când un tată îşi plângea copilul decedat, după ce maşina sa ieşise în afara carosabilului şi lovise un copac, iar micuţul necuplat îşi pierduse viaţa în urma impactului. Ne-a rămas până azi în minte imaginea aia sfâşietoare şi ne-am amintit ieri din nou de ea. Din fericire, în cele două accidente de ieri nu şi-a pierdut viaţa nimeni, copii au fost doar răniţi şi preluaţi de ambulanţe, dar totul putea fi mult mai rău. Şi, ne-am simţit obligaţi să aducem cu toţii subiectul ăsta în discuţie nu doar în scenariile absolut tragice, ca anul trecut, ci şi în cele în care micuţii au scăpat cu viaţă, ca ieri.
Aşadar, într-unul din accidente trei copii stăteau pe bancheta spate a unei Skoda Rapid, care circula pe traseul M2 Orhei-Chişinău. În zona satului Mitoc, un Mercedes Sprinter a oprit brusc în faţă, iar şoferul Skoda n-a reuşit să frâneze. A urmat un impact, cu avarierea gravă a părţii frontale ale maşinii. Cei trei copii, care nu stăteau în scaune şi nu aveau centuri cuplate, au fost răniţi, din păcate. În acest caz, cel mai probabil şoferul Skoda va fi declarat vinovat în accident pentru nerespectarea distanţei din spate, dar acest scenariu e unul în care aproape oricine poate nimeni la un moment dat, când cineva frânează atât de brusc în faţă. Tocmai de asta, nu poţi miza pe ideea că „eu merg atent şi nu voi păţi nimic”. Se întâmplă. O dată în viaţă, dar se poate întâmpla.

Cel de-al doilea accident, de pe un traseu din Hânceşti, e exact invers, când şoferul cu copii în maşină a fost cel care a trebuit să oprească brusc şi a fost lovit cu putere din spate de un ditamai camion cu betonieră, greu şi mare. Maşina din faţă era un Fiat Panda, iar pe bancheta din spate călătoreau doi copii. Din nou, fără centuri, fără scaune speciale. Lovitura camionului în Fiat a fost atât de puternică, încât a deformat puternic partea spate a maşinii, doar greutatea mică a Fiat-ului şi faptului că a fost proiectat spre acostament fără a înghiţi întregul impuls al impactului salvând-ul de o deformare şi mai gravă. Zona banchetei spate a rămas oarecum intactă, dar forţa loviturii din spate, acel impact de tip whiplash arătat adeseori la testele de siguranţă, a proiectat micuţii necuplaţi pe ici colo în habitaclul maşinii şi aceştia au fost răniţi, necesitând a fi preluaţi de medicii de pe ambulanţă şi internaţi la spitalul din Hânceşti.
Aşadar, lecţia din toate acestei situaţii e simplă: se poate întâmpla inclusiv atunci când nu eşti vinovat şi când eşti atent la trafic. Iar riscurile pot fi minimizate prin scaune sau cuplarea centurii de siguranţă, în dependenţă de vârstă. Pot fi minimizate la o diferenţă enormă, dintre a avea un copil rănit şi suferind şi a avea un copil, care s-a ales doar cu o sperietură, dar care scapă cu bine şi pe care îl îmbrăţişezi după asta şi mergi cu el seara acasă. Şi e mai bine să cugetăm şi să ne tragem concluzii pentru noi înşine pe baza a asemenea exemple, fără deznodământ tragic, tocmai pentru ca să prevenim tragedii pe viitor, fiecare în raport cu familia sa şi cu copiii pe care-i transportă pe bancheta din spate.

Sursa foto: Telegram / Ungureanu 112
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter