Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

EXCLUSIV: Ce s-a întâmplat cu cel mai longeviv Volvo din lume, care a parcurs 4.9 milioane de km în mâinile lui Irv Gordon

27 August 2021 - 11:54
Ilie Toma
Maşina asta e o legendă deja în lume, ea fiind şi deţinătoarea recordului mondial de automobil cu cel mai mare parcurs documentat, de 4.9 milioane de km, sau peste 3 milioane de mile! Dar ea avea o poveste nefinalizată, curioasă şi intrigantă. Şi asta pentru că acest Volvo a trăit mai mult decât proprietarul său din SUA, Irv Gordon, şi nimeni nu ştia ce s-a întâmplat cu maşina asta după decesul renumitului Irv, din anul 2018. Noi scriam despre această maşină în luna iunie a acestui an şi tot atunci scriam despre faptul că în 2018 fiica lui Irv moştenise maşina, iar de atunci nu se mai auzise nimic despre acest Volvo. Ei bine, trăim într-o epocă a unei lumi interconectate şi deschise, iar noi, cei de la PiataAuto.md, am reuşit s-o găsim direct pe fiica lui Irv, care trăieşte acum în Argentina, şi am discutat direct cu ea, aflând soarta de până în prezent a legendarului Volvo P1800!
O scurtă recapitulare, pentru cei ce poate nu ştiu istoria completă a acestui Volvo P1800. Irv Gordon a fost un profesor de ştiinţă din SUA. În 1966, la scurt timp după ce se angajase la serviciu, şi-a cumpărat acest Volvo P1800, pe care l-a adorat din prima clipă. În primul week-end făcuse peste 2,300 km cu el! Au urmat apoi decenii la rând, în care Irv mergea cu Volvo-ul său câte aproximativ 200 km pe zi spre serviciu şi înapoi, o sută într-o direcţie şi încă o sută înapoi. În 10 ani maşina împlinise jumătate de milion de mile, adică 800,000 km. Irv şi-a deservit întotdeauna maşina la dealer-ul Volvo din apropiere, de unde îşi cumpărase maşina. Iar maşina sa se dovedise a fi de o fiabilitate excepţională, indestructibilă.
Aşa că Irv nu s-a mai despărţit de maşina sa toată viaţa, atingând 1 milion de mile în 1987, 2 milioane de mile în 2002 şi 3 milioane de mile în anul 2013, când i s-a reînnoit recordul Guiness. Iar asta însemna atunci 4,828,000 km parcurşi. În 2014 cei de la Guiness au mai făcut o însemnare, la 3,039,122 mile, echivalentul a 4,891,041 km! Atunci, Irv primit un Volvo nou din partea diviziei americane Volvo şi a început să-şi exploateze maşina clasică mai puţin intens, dar oricum a mai mers cu ea până în 2018, trecând de 4.9 milioane km. În 2018, din nefericire, Irv a trecut în nefiinţă în timpul unei călătorii din China, la puţin timp după ce i-a scris fiicei sale că se afle în locuri incredibil de frumoase şi că are parte de probabil cele mai frumoase clipe din viaţa sa.
La o lună după decesul tatălui său, fiica lui Irv, Danielle, a anunţat că va avea ea grijă de automobilul legendar. Iar din 2018 încoace nimeni nu mai ştia nimic de soarta acestui Volvo P1800.
Aşa cum spuneam la începutul acestui articol, noi am reuşit să o găsim pe Danielle şi să vorbim cu ea, din prima sursă, despre soarta maşinii tatălui său. Aşadar, la ceva timp după trecerea în nefiinţă a tatălui său, Danielle trebuia să revină în Argentina, acolo unde trăieşte împreună cu familia sa, în prezent. Volvo trebuia să rămână în SUA, cel puţin temporar, după care apăruse ideea de a importa maşina în Argentina şi de a continua păstrarea ei acolo.
Danielle Godon, fiica lui Irv Gordon, lângă legendarul Volvo P1800

Dar exista o mare problemă. Danielle şi-a dat seama că ea nu are cunoştinţele necesare pentru a întreţine corect o asemenea bijuterie legendară, cu asemenea valoare istorică, precum Volvo-ul tatălui său, cunoscut deja în toată lumea. Dacă rămânea în SUA, maşina ar fi stat prea mult nemişcată, şi starea ei s-ar fi deteriorat încet şi sigur, ne spune ea. Dacă ar fi importat-o în Argentina, nu ar fi avut nici acolo în preajmă pe cineva suficient de priceput, ca să-i ofere maşinii grija corectă, iar ea se îndoia că în Argentina maşina tatălui său ar fi putut beneficia şi de mentenanţa tehnică necesară la distribuitorii locali Volvo. Aşa că a urmat o decizie foarte dificilă din punct de vedere moral: ce să facă cu acel Volvo P1800 formidabil, moştenit de la tatăl ei, deţinător al recordului mondial absolut, despre care cunosc aproape toţi fanii Volvo din lume?
Decizia dificilă a fost un pic mai uşor de luat, însă, când ea a fost contactată de către însăşi producătorul Volvo, prin divizia sa nord-americană. Aceştia i-au propus să-i cumpere legendara maşină chiar ei, pentru a-i garanta conservarea în timp, mentenanţa corectă şi păstrarea sa ca un obiect istoric, cu o valoare unică. Aşa că, Danielle, deşi i-ar fi plăcut să păstreze în continuare maşina tatălui său în familie, în contextul pe care-l avea, a decis să accepte vânzarea maşinii către Volvo, or, nici un alt cumpărător pentru această maşină nu putea fi mai bun decât însăşi producătorul suedez!
Un colţ din casa familiei Gordon azi, în amintirea lui Irv şi a Volvo-ului său legendar

Aşa că ăsta e adevărul despre soarta de azi a acestui Volvo P1800: el a ajuns în posesia celor de la Volvo. Volvo nu a anunţat niciodată nimic despre această achiziţie, dar şi asta poate fi un lucru normal. De obicei, în asemenea cazuri, producătorii aleg întâi să ofere câţiva ani de răgaz pentru o restaurare completă a maşinii, după care să iasă cu un anunţ frumos despre deţinerea maşinii de către ei şi expunerea bijuteriei în vreun muzeu al lor. Dar când folosim noţiunea de „asemenea cazuri”, vorbim de subiecte apropiate, precum achiziţia de către Mercedes a unui taxi cu vreo 3 milioane de km parcurşi de către un taximetrist marocan. Cazul lui Volvo P1800, însă, e unul cu o cifră unică, aşa că nu există un alt precedent în lume, cu o altă maşină care să fi parcurs atât de mulţi kilometri şi să aibă o istorie similară cu adevărat.
Aşa că fanii Volvo pot fi liniştiţi. Maşina asta legendară a ajuns pe cele mai bune mâini pe care şi le-ar fi putut dori oricine! Probabil şi Irv Gordon ar fi fost onorat să afle că Volvo-ul său va ajunge în mâinile uzinei, după ce i-a slujit cu fidelitate o viaţă întreagă şi 4.9 milioane de km parcurşi!
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter