Maşini indestructibile de cândva: cum arată un Volvo 945, cu aproape 900 mii km la bord, scos la vânzare în Germania

21 August 2021, 19:15
Redacţia PiataAuto.md
Ai putea crede că e vorba de o greşeală la mijloc, când vezi imaginile cu maşina asta pentru prima dată, dar nu e. Acest Volvo 945 chiar are parcurşi aproape 900 mii km la viaţa sa, timp de 26 de ani, şi acum a fost scos la vânzare într-o stare care ne-ar face să ne gândim că are vreo 300 mii km maxim.
Volvo 945, e denumirea break-ului similar cu sedan 940, folosită pe unele pieţe, aşa cum Volvo folosise de multe ori indicele 5 la urmă pentru caroseriile break. Familia asta de modele s-a lansat în 1990 şi a fost produsă până în 1998 şi tot ea a însemnat ultima familie de modele cu tracţiune pe puntea spate în gama Volvo. Iar la capitolul diesel, aceste maşini mai foloseau motoare de origine Volkswagen, cum se întâmplase deja de câteva decenii către acel moment.
Ceea ce avem aici e anume un asemenea Volvo 945 diesel, cu motor de 2.4 litri de VW. E unul turboaspirat, cu intercooler, şi are 6 cilindri în linie, livrând 122 CP. Motorul e cuplat la o cutie manuală cu 5 trepte, iar maşina fusese cumpărată în anul 1995 într-o dotare foarte generoasă, care includea toate 4 geamuri acţionate electric, tapiserie din piele, acoperiş cu trapă, iar ulterior maşina a primit un sistem audio mai nou cu interfaţă Bluetooth şi navigaţie.
Ceea ce impresionează cel mai mult, însă, e parcursul său de 884,000 km. Iar la această cifră pe odometru, starea tehnică a maşinii e una foarte bună, fără vreo problemă cronică gravă. Ba mai mult ca atât, compartimentul motor, care a trecut recent printr-o împrospătare vizuală, arată de parcă maşina asta ar avea de 4 ori mai puţini kilometri parcurşi. Deşi aceste motoare de VW erau uneori ştiute pentru faptul că puteau ceda primele, nefiind de Volvo, în acest caz motorul a rezistat până la acest parcurs şi e în continuare într-o stare tehnică foarte bună!
Caroseria acestui Volvo este mai afectată de clima nordică, de lângă Danemarca, unde a fost exploatată, ea având mai multe puncte vizibile de rugină pe partea inferioară în zona arcurilor roţilor, dar unii specialişti în reparaţii de caroserii ar spune cu siguranţă că acestea nu sunt grave şi pot fi remediate uşor. Celelalte componente de exterior, de la faruri, calandru, bare, mici detalii şi încheieturi ale caroseriei — toate par mult mai proaspete decât e, de fapt, maşina.
Habitaclul arată şi el admirabil pentru parcursul său de aproape 900 mii km. Tapiseria de piele are mici crăpături şi urme roase, dar ele sunt infime. Planşa de bord, elementele de plastic, ba chiar şi butoanele care se apasă des — sunt lipsite de simptome de uzură avansată.
Acum, maşina asta a fost scoasă la vânzare în nordul Germaniei. Nu pretinde că e vreun exemplar de colecţie, nicidecum, dar preţul e unul mai mare decât al oricărui alt break cu un asemenea parcurs. Iar proprietarul chiar o vinde cu intenţia ca următorul cumpărător s-o mai exploateze câteva sute bune de mii de kilometri, oferindu-i chiar şi elementele de fixare a bicicletelor în zona portbagajului. Deci, cumva se prezumă că cine o va cumpăra, va merge şi prin călătorii de odihnă activă cu ea, în ciuda cifrei de pe odometru!
Cât costă? Aproape 4,000 euro, sau 3,950 euro dacă e să fim mai exacţi. Nu, nu-ţi sugerăm că e chiar vreo bijuterie, pe care ar trebui să n-o scapi, pentru că nimeni nu pretinde asta, dar totuşi, starea acestui Volvo la 26 ani de exploatare şi o cifră imensă de parcurs e cea care trezeşte adevărata admiraţie. Nu vei vedea foarte multe maşini care să arate atât de bine şi de dornice de a fi exploatate mai departe, când sunt deja atât de aproape de 1 milion de kilometri!
0
17,386
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!