Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

O companie din Ucraina vrea să renască legendarele motocicletele Dnepr MT, dar cu propulsie electrică

13 August 2021 - 12:37
Ilie Toma
Îţi mai aminteşti de motocicletele Dnepr, mai cunoscute în Moldova cu numele de MT? Erau poate cele mai răspândite motociclete cu ataş de prin satele Moldovei în perioada anilor 70-90, mai răspândite decât Ural chiar, iar oamenii pur şi simplu le adorau pentru simplicitate, practicism şi funcţionalitate, pe lângă designul şi sunetul lor irepetabil de motor. Ei bine, acele motociclete se produceau la uzina de motociclete din Kiev, KMZ, dar în ultimele două decenii KMZ n-a mai produs practic nici o motocicletă, o perioadă uzina mai producând piese, apoi fiind vândută, iar utilajele demontate. Iată că acum cineva anunţă renaşterea legendarelor motociclete Dnepr MT în Ucraina.
Anunţul a fost făcut de Daniel Tonkopiy, fondatorul companiei Delfast din Ucraina, specializată în producţia de e-bike-uri. Pentru mulţi dintre noi numele Delfast poate suna necunoscut, dar ceea ce produce compania e undeva la limita dintre biciclete şi motociclete, întrucât modelele ajung să cântărească 70 kg şi să fie capabile să atingă 80 km/h, datorită unul motor electric cu putere nominală de 4 CP şi putere maximă de 8 CP. Mai mult ca atât, motocicletele sunt gândite să fie super rezistente în exploatarea pe drumuri rele, de ţară, fiind concepute să reziste peste 160,000 km în cele mai dificile condiţii pentru exploatare, ceea ce pentru o motocicletă e o promisiune grandioasă. O asemenea motocicletă Delfast are un preţ de pornire de circa 6,600 dolari, iar vânzările au pornit cu forţă, aceste modele fiind deja vândute şi în SUA.
Ei bine, acum compania Delfast a reuşit să obţină dreptul de utilizare a mărcii comerciale Dnepr, iar fondatorii ei au anunţat cu entuziasm că planifică renaşterea glorioasă a legendarelor motociclete ucraineşti! „Aveam 11 ani când am urcat pentru prima dată pe o motocicletă, era un Dnept cu ataş al bunicului meu. Bunicul dezasambla şi asambla înapoi motorul de Dnepr în fiecare an, aşa că am ajuns să cunosc fiecare detaliu al legendarului motor boxer de MT. În fiecare vară conduceam acea motocicletă Dnepr pe câmpii şi pe drumuri fără vreun pavaj, traversam păraie, câteva ori am căzut cu ea şi m-am răsturnat, dar esenţialul e că atunci am simţit libertatea pe care ţi-o dădea acea motocicletă! M-am îndrăgostit încă de atunci de motociclete şi de Dnepr. Dar nici în cele mai frumoase visuri ale copilăriei mele nu am crezut vreodată că eu voi fi cel care va fi responsabil de renaşterea acestor motociclete! Dar azi putem anunţa că dăm startul renaşterii Dnepr în Ucraina şi în lume!” — acestea sunt spusele pline de pasiune ale lui Daniel Tonkopiy, fondatorul Delfast, pe care am vrut să le reproducem integral, întrucât redau perfect starea de spirit şi speranţele faţă de acest moment istoric.
Şi, cel mai important, nu e doar un anunţ! Daniel şi colegii săi au lucrat deja la un prim concept Dnepr, cu propulsie electrică, numit Delfast Dnepr Electric, pe care l-au şi dus în SUA, la săptămâna vitezei de la renumitul platou Bonneville, acolo unde vehiculele stabilesc de obicei recorduri de viteză. Intenţia ucrainenilor este ca noul lor concept de Dnepr să stabilească un record mondial în clasa sa, iar asta să devină un moment de bun augur pentru startul renaşterii motocicletelor Dnepr MT!
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter