O companie germană a transformat Lada Niva într-un automobil electric şi a pornit vânzările unei asemenea versiuni

17 August 2021, 12:41
Redacţia PiataAuto.md
Nu ne-am fi aşteptat ca tocmai germanii să se apuce de transformat legendara Lada Niva într-un electromobil. Dar o companie din Germania, pe nume Schmid GbmH, a făcut-o într-un mod simplu şi interesant, iar acum propune vânzarea kit-ului de transformare pentru toţi doritorii.
Transformarea a presupus înlăturarea motorului pe benzină, de 1.7 litri, de sub capotă, şi înlocuirea lui cu un electromotor de 65 kW, echivalentul a 88 CP. Niva a fost echipată cu o baterie compactă de 30 kWh, care promite să asigure până la 140-150 km autonomie în viaţa reală.
Bateria Nivei, apropo, e una LiFePO4, care a considerată ceva mai ieftină şi mai sigură pentru exploatare în condiţii dure faţă de cea obişnuită de litiu-ion. Bateria funcţionează la voltaj mai mic şi e mai sensibilă la descărcarea completă, de asta la Niva ea e limitată la un nivel mai mare de descărcare permisă. Însă, maşina oferă şi o priză de 220 V în portbagaj, pe care o poţi folosi să-ţi alimentezi tot felul de utilaje sau chiar casa.
Noul electromotor, fiind conectat cu cutia de viteze originală, îi păstrează Nivei tracţiunea integrală şi toate capacităţile sale legendare de offroad. Iar germanii spun că, teoretic, dacă vreodată vei dori, poţi pune motorul pe benzină înapoi, întrucât structura maşinii rămâne identică, bateria fiind şi ea stocată sub capotă.
Partea frumoasă e că o asemenea conversie în Germania ar costa foarte puţin pentru consumatorul final, beneficiind de subvenţii şi scutiri de taxe. Niva clasică cu motor pe benzină nu se mai vinde în Germania din cauza normelor de emisie, dar versiunea Niva Travel cu motor pe benzină costă cam 18 mii ca preţ de start. Respectiv, o asemenea Niva clasică, dar electrică, ar începe de la 19,990 euro, ceea ce e preţ aproape incredibil pentru un asemenea offroader, pe deasupra şi cu propulsie electrică.
0
1,880
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!