Planuri măreţe ale ministrului mediului din România: în 10-15 ani nu vor mai exista pe piaţă maşini pe benzină sau diesel

12 August 2021, 11:08
Redacţia PiataAuto.md
Mai multe ţări de pe continentul european s-au tot întrecut în ultima vreme cu anunţarea unor planuri ambiţioase vizând eventuale interdicţii viitoare are maşinilor cu motoare cu ardere internă. În unele cazuri sunt anunţate ani precum 2050, 2035 sau chiar 2030, iar în timp ce unele politici vizează restricţii regionale în interiorul oraşelor, altele se referă la interdicţii de nivel naţional. Recent, şi ministrul mediul din România, Tanczos Barna, a făcut declaraţii atât de ambiţioase în acest sens, încât inevitabil a dat naştere unor discuţii controversate.
Astfel, ministru a declarat că lucrează în acest moment la o nouă taxă auto, care ar veni să descurajeze maşinile poluante şi să le sprijine pe cele ce indică zero emisii din ţeava de eşapament. Scopul final e să se ajungă la o descurajare atât de intensă a achiziţiilor de maşini cu ardere internă prin impozitare, în special a celor mai mari, încât să fie net mai rezonabil să optezi iniţiali pentru o maşină mult mai mică şi mai puţin poluantă, iar ulterior să fie clar favorizate maşinile propulsate electric. Ideea e să se ajungă la o schemă financiară prin care proprietarii de maşini să plătească anumite contribuţii în creştere progresivă în raport cu nivelul de emisii, iar cei care au zero emisii să fie, dimpotrivă, beneficiari ai banilor de la stat.
Ministrul mai spune că, dacă cineva conduce în prezent o maşină de 20,000 de euro, de exemplu, dar şi-ar permite una mai puţin poluantă de altă clasă şi alt nivel, atunci acolo soluţia este impozitarea, descurajarea. Expresia ministrului pare un pic ambiguă, dar acesta pare să aibă în vedere că dacă cineva ar ajunge să-şi schimbe maşina 20,000 euro pe alta, guvernul ar trebui să seteze asemenea impozite, încât o maşină de aceeaşi talie să nu mai fie raţională dacă e tot cu ardere internă, cumpărătorul fiind stimulat să-şi schimbe clasa de maşină fie spre una mai mică, fie spre una electrică, subvenţionată de stat.
Ministrul român al mediului mai spune că s-a gândit şi la oamenii mai nevoiaşi, precizând că dacă cineva cumpără o maşină veche pentru că nu îşi poate permite una nouă, atunci statul trebuie să îl sprijine. Dar nu menţionează cum anume.

O modificare atât de radicală, cu un termen ţintă de doar 10-15 ani, ar putea cu siguranţă bulversa cumpărătorii de automobile, inducând o modificare forţată a comportamentului consumatorilor, dar şi riscând să provoace nemulţumiri sau inechităţi sociale uriaşe. Ce părere ai despre aceste planuri?
0
1,712
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!