Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Un Opel Ascona în condiţie bună, scos la vânzare în Moldova: ar fi o bijuterie, dacă n-ar avea instalaţie de gaz

7 August 2021 - 21:24
Redacţia PiataAuto.md
Un exemplar foarte curios de Opel Ascona e scos la vânzare în Moldova de ceva timp bun, dar pare să nu-şi găsească prea rapid un cumpărător. Şi asta pentru că maşina e într-o stare admirabil de bună, dar totodată are şi nişte controverse, care pot servi drept motive de gândire înainte de a-ţi cumpăra un asemenea exemplar pentru colecţie.
E un Opel Ascona din 1985, deci vorbim de Ascona C, cea de-a treia generaţie a modelului. A fost un model foarte adorat în Moldova, de altfel, pentru că se importa în număr mare prin anii 90, când Vectra A încă era prea nouă, iar căutătorii de maşini la mâna a doua descopereau în el un model formidabil de reuşit. Într-adevăr, era pe atunci un model excelent, care nu rămânea cu nimic în urma concurenţilor de la VW, Ford sau sedanurile franceze. S-a produs între 1981 şi 1988.
Exemplarul vândut acum în Moldova are doar 93,000 km parcurşi şi asta îl face extrem de interesant. Stare mecanică şi vizuală a maşinii pare să confirme acest parcurs infim pentru vârsta sa de 36 de ani. Caroseria, motorul şi mai ales interiorul — toate mustesc într-adevăr a o maşină care a fost păstrată excelent în timp şi care s-a conservat până azi într-o stare cum nu mai prea găseşti nu doar în Moldova, ci şi în alte ţări din regiune.
Motorul de sub capotă a unul de 1.6 litri, aspirat natural, pe benzină. Mai mult ca atât, propulsorul e cuplat la o cutie de viteze automată, iar în acele timpuri cutiile automate de pe Opel veneau de la alte modele americane din grupul GM şi aveau 3 trepte.
Dar tot la motor vine şi principala sa controversă, care nu-i permite să aibă o valoare de bijuterie adevărată. Maşina are un o instalaţie de gaz montată pe ea, care a fost încă montată în occident, înainte de a fi ea importată în Moldova şi care n-ar fi fost folosită aproape deloc. Dar ea, totuşi, este prezentă, iar atunci când vorbeşti de un exemplar de colecţie, inevitabil o instalaţie de gaz devine incompatibilă cu însăşi ideea unei bijuterii.
Însă tot din aceeaşi cauză, plus lipsa unei istorii complete şi minuţios documentate, plus necesitatea schimbării planşei de bord din cauza unei incizii şi a unor lucrări cosmetice, preţul acestui Opel Ascona din Moldova, cu doar 93,000 km la bord, e unul de-a dreptul infim, de doar 3,900 euro. Dacă începi a căuta şi mai mult în detaliile maşinii, observi culorile diferite ale indicatoarelor de direcţie faţă, mici urme de contacte pe partea inferioară a bateri de protecţie faţă şi alte elemente care o depărtează de condiţia de stare superbă.
Aşa că, practic, în cazul acestei maşini ai două căi — fie treci pe lângă ea şi o ignori din această cauză, pentru că înţelegi că nici condiţia de azi ei nu e tocmai strălucită, nici preţul nu va urca vreodată în sus, nici măcar peste 20 de ani, fie accepţi această controversă şi o cumperi doar de plăcerea sufletului, nu ca pe o maşină de colecţie, ci pur şi simplu ca o maşină de demult, păstrată într-o stare mai bună.
Pe care dintre cele două căi ai alege-o — să o ignori sau, totuşi, crezi că e o bijuterie ce merită o atenţie specială?
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter