(VIDEO) Acesta e XBUS, un fel de UAZ Buhanka germană, dar electrică şi impresionantă

19 August 2021, 13:32
Ilie Toma
O companie germană tocmai a lansat un microbuz de offroad, tras parcă la indigo de pe renumita UAZ Buhanka sovietică şi rusească. Fireşte, creaţia germană e un pic modernizată ca design, e ceva mai compactă în dimensiuni, de parcă i s-a făcut resize, şi are propulsie electrică, dar în esenţă, când o priveşti, n-ai cum să nu-ţi aminteşte de UAZ Buhanka şi să devii curios ce e cu toată creaţia asta din Germania.
Îi spune XBUS şi a fost creat în Germania de către o companie nouă, un soi de start-up, numit ElectricBrands. Compania e fondată în 2017 şi producea iniţial scutere electrice, dar în 2018 a avut ideea unui vehicul inovaţional electric, care s-a materializat acum în XBUS. Iar ideea revoluţionară a acestuia e că vehiculul e un soi de LEGO. Adică există module şi componente pe care ţi le cumperi când îl configurezi, şi astfel obţii produsul final pe care-l doreşti, iar dacă vrei, poţi lua şi componente de rezervă, ca să-ţi modifici caroseria din când în când cu o şurubelniţă în mână. Iar principiul se extinde nu doar la caroserie, ci şi la baterii şi multe alte componente.
Astfel, construcţia începe cu un modul de bază, unde ai fundamentul, practic — adică zona de roţi, suspensie, direcţie, frâne, etc, iar acest modul e obligatoriul pentru toţi, fireşte. Aici, din start, poţi alege unul standard, sau offroad, cel standard oferindu-ţi o gardă la sol de 20 cm, iar cel de offroad — de până la 28-30 cm!
Mai departe urmează vreo 8 variante a ceea ce pui deasupra — formă de microbuz simplu, pick-up, dubiţă comercială sau chiar camper. La partea asta alegi una din ele, dacă nu eşti vreun mecanic auto.
Apoi îţi alegi bateriile şi aici e exact ca la Lego — alegi module de baterii, pe care le uneşti una în cealaltă. Un modul are 1.25 kWh şi cântăreşte cam 9 kg, iar minim trebuie să iei 8, ca să ai 10 kWh asiguraţi. Mai departe, poţi cumpăra seturi suplimentare de câte 4, până la un total de 24, deci poţi avea 8, 12, 16, 20 sau 24 seturi, iar în cazul de top, ai 30 kWh capacitate totală la baterii.
Bateriile astea ar trebui să-ţi asigure o autonomie frumoasă. În varianta lor minimă, un set de 10 kWh ar asigura până la 200 km în oraş, sau 140 km autonomie în regim mixt. Respectiv, cu cât bateria creşte, cu atât autonomia creşte, doar că nu direct proporţional, din cauza creşterii greutăţii. Maşina nu se poate încărca fast charge, doar la prize AC, deci va dura între 1 şi 3 ore s-o încarci.
Acum, dacă tot am vorbit de offroad şi de Buhanka, partea interesantă e că indiferent dacă alegi versiunea cu gardă la sol standard sau cea de offroad, maşinuţa e propulsată de 4 electromotoare, integrate fiecare în câte o roată. Fiecare motor are 3.75 kW, deci cam 5.1 CP, toţi împreună livrând 20.4 CP. Totuşi, sistemul poate oferi o performanţă maximă de scurtă durată de 76 CP, la nevoie. Cuplul promis e unul imens, însă, de 1,200 Nm. Şi, desigur, cele 4 motoare asigură o tracţiune integrală interesantă, dirijată electronic.
Preţurile încep de pe la 18,100 euro în Germania, pentru varianta cheală, fără aer condiţionat. Da, XBUS are standard dispay-uri şi chestii hi-tech, dar aerul condiţionat e opţional. În preţul ăsta primeşti doar 10 kWh baterie, restul le bifezi câte vrei în seturi de 4, la preţ de circa 1,700 euro fiecare. Deci, dacă vreo 30 kWh, trebuie să iei 5 seturi în pus a câte 4 module, ceea ce înseamnă că mai pui 8,500 euro la preţul total. Apoi, dacă vrei să încarci bateriile cu 11 kW, nu cu 3.6 kW ca la priza de acasă, atunci mai scoţi nişte bani din buzunar. Iar dacă mai alegi şi un modul mai sofisticat, gen camper cu offroad, atunci cu tot cu baterii bune şi nişte aer condiţionat la bord, plus vreo două alte opţiuni necesare, ajungi la peste 40,000 euro preţ final, la care mai adaugi tva-ul german.
În fine, capacităţile de offroad ale lui XBUS promit a fi foarte bune, datorită unei geometrii bune şi a unei greutăţi uşoare de vreo 800 kg fără baterii. La câte funcţii poate avea, în principiu, se apropie şi conceptual de ideea Buhankăi de altă-dată, doar că e într-o interpretate modernă de propulsie electrică şi configurator cu lego. Ah, da, şi dacă tot am spus că e startup, compania germană face şi ea cum fac cam toate start-up-urile noi care promit maşini electrice: acum l-au prezentat, dar vor începe să-l producă şi să-l livreze în a doua jumătate a anului 2022, iar între timp primesc avansuri de 10% din costul XBUS-ului viitor. Promit că dacă nu le reuşeşte, sau te răzgândeşti tu, îţi poţi primi banii înapoi, minus vreo 200 euro comisioane.
De perspectivele economice ale acestei companii nu ne putem pronunţa, dar maşinuţa asta în sine are ceva interesant în ea, la nivel de design, concept şi date tehnice. Ce zici, cât de interesantă îţi pare această Buhankă electrică germană?
0
1,965
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!