(VIDEO) Asta e o Toyota Cressida fascinantă, cu motor 2JZ turbo

21 August 2021, 16:05
Ilie Toma
Foarte mulţi dintre noi s-ar putea să nu fi auzit vreodată de Toyota Cressida, însă cu siguranţă aproape toţi am auzit de legendarul motor 2JZ de pe Toyota Supra şi nenumăratele sale posibilităţi de modificări ulterioare. Ceea ce vedem aici, însă, e tocmai un exemplu a cum pasiunea auto poate fi admirabilă indiferent de locul în care oamenii aleg să o pună în aplicare — fie că vorbim de Europa, America de Nord, Japonia sau, ca în acest caz, de ţara aia de la capătul de jos al hărţii, Africa de Sud.
Da, aceasta e o Toyota Cressida din Africa de Sud, modificată cu multă inspiraţie de către proprietarul său. Ea şi-a început existenţa ca un sedan simplu de familie, iar proprietarul actual a cumpărat-o chiar de la tatăl său, în anul 2008. E maşina în care a crescut el de mic, ea fiind fabricată în 1990. Avea un motor de 2.4 litri obişnuit sub capotă la început, însă în scurt timp, proprietarul de Toyota a început calea modificărilor aplicate pe maşina sa.
A pus iniţial u motor 1JZ pe ea, pe cutia originală de Cressida. Şi maşina a mers aşa vreo 8 ani, cu 300 CP la activ, ca o maşină foarte specială de fiecare zi. Acum vreo 4 ani, însă, a ales să pună un legendar motor 2JZ sub capotă, de 3.0 litri. Toate componentele esenţiale au fost lucrate din nou, pentru a fi pregătite de un nivel nou al performanţei, iar apoi s-a pus şi o turbină imensă de origine Borg Warner. Acum turbina are 1.6 bari presiune în ea, dar maşina e într-o continuă perfecţionare şi modificare, aşa că nici proprietarul acestei Toyota nu ştie exact câţi cai-putere are ea. Ştie că e extraordinar de rapidă, însă! Face 1/4 de milă în numai 10.2 secunde, iar asta e cifră demnă de cele mai performante modele moderne!
Şi, pe deasupra, arată superb de interesant, într-un stil ce combină elemente de JDM japonez cu dragsterele americane. Apropo, lipsa farului dreapta face parte tot dintr-un curent de modificări din Japonia. Şi, de fapt, acea gaură are şi o funcţie importantă: pe acolo merge fluxul masiv de aer spre turbină şi admisie!
Vezi această Toyota accelerând şi defilând, dar şi impresiile despre ea, povestite de proprietarul său, în video-ul de mai jos.
0
3,644
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!