(VIDEO) Autopilotul unei Tesla Model S a salvat viaţa unui şofer băut şi adormit în Norvegia

3 August 2021, 11:39
Ilie Toma
Un caz ieşit din comun a avut loc la 30 iulie în Norvegia, pe magistrala E6. Un şofer a observat o Tesla Model S pe autostradă, care circula pe banda stângă, dar şoferul căreia părea inconştient, maşina conducându-se singură, pe baza sistemului Autopilot.
Şoferul care a observat maşina a continuat să circule alături de Tesla, anunţând şi poliţia, şi claxonând în încercarea de a-l trezi pe cel de la volanul Teslei. Electromobilul nu reacţiona, însă, continuând să se deplaseze cu circa 100 km/h pe autostradă, în timp ce şoferul său dormea tun.
După circa 10 km parcurşi alături, sistemul Autopilot al Teslei a detectat, în sfârşit, că şofer e inconştient şi nu răspunde la atenţionările de a prelua controlul maşinii, aşa că a decis să frâneze automobilul, să includă luminile de avarie şi să-l oprească. A făcut-o, însă, în cel mai prost loc posibil — în mijlocul unui tunel, pe banda stângă, riscând să provoace un accident în lanţ şi un posibil incendiu, cum s-a întâmplat de multe ori în trecut la accidentele în lanţ din tunele.
Aici au oprit deja şi ceilalţi şoferi, marcând zona şi încercând să trezească şoferul, bătându-i în fereastră. Nici poliţiştii, veniţi după 5 minute, nu l-au putut trezi din start. Într-un final, acesta a fost trezit, iar poliţia a constat că el adormise din cauza stării de ebrietate avansată pe care o avea. I-a fost retras imediat permisul, i-a fost reţinută şi maşina, iar acum o anchetă va determina severitatea pedepsei, care-i va fi aplicată, dar şoferul de 24 de ani se poate aştepta la o pedeapsă maxim posibilă din ceea ce prevăd legile norvegiene, or, opinia publică din Norvegia a fost pur şi simplu consternată de acest caz.

Au fost ridicate şi întrebări despre sistemul Autopilot al celor de la Tesla, dacă acesta a ajutat în acest caz evitarea unei tragedii sau, dimpotrivă, l-a motivat pe şofer să urce la volan în asemenea stare. Poliţia susţine că în acest caz Tesla i-a salvat cel puţin viaţa şoferului, dar poate şi a altor din jur. Vezi mai jos un video cu secvenţele acestei întâmplări.
0
11,807
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!