(VIDEO) Ce rezistă mai mult într-un motor: lanţul de distribuţie sau cureaua

14 August 2021, 10:12
Redacţia PiataAuto.md
Asta e, probabil una din cele mai frecvente întrebări din partea celor ce pricep un pic mai mult în motoare şi ajung să parcurgă suficient de mult cu ele încât să schimbe distribuţia. Ideea e că toate motoarele cu ardere internă au nevoie de a acţiona mecanismul de distribuţie într-un fel, iar cele mai răspândite modalităţi, cu excepţia unor încercări mai excentrice, sunt două — lanţul sau cureaua. Printre cele mai cunoscute cunoştinţe despre ele din uzanţa populară sunt faptul că lanţul ar ţine mult mai mult timp, sau faptul că cureaua ar fi mai silenţioasă şi ar garanta un sunet mai frumos motorului. În zilele noastre, însă, şi lanţurile unor motoare se schimbă pe la 100 mii km sau mai chiar repede. Dar, totuşi, cele mai bune răspunsuri din practică ar putea să le dea, ca întotdeauna, mecanicii care au avut de-a face cu multe motoare şi au văzut tot felul de probleme şi deosebiri. Aşadar, ce rezistă mai mult într-un motor — cureaua sau lanţul de distribuţie?
La întrebarea asta au răspuns de curând cei de la canalul de YouTube AutoStrong, mecanici cu experienţă în tot soiul de lucrări cu motoare, despre publicaţiile cărora noi uneori mai scriem.

Însă de această dată video-ul nu a început cu o medie a cazurilor precedente, ci cu o testare directă a rezistenţei la un institut specializat, cu unelte special concepute pentru testarea şi expertiza rezistenţei materialelor! Iar asta s-a făcut pentru a avea cifre cuantificabile şi comparabile în rezultat. Motivul ar fi că, în opinia mecanicilor, lanţurile de distribuţie de motoarele mai noi sunt mult mai slabe în fiabilitate decât cele mai de demult, iar astfel concluziile ar trebui să fie făcute distinctiv şi n-ar putea fi generalizate.
S-au luat la test două curele de distribuţie şi două lanţuri. O curea de distribuţie a fost scoasă de pe un motor 1.9 TDI al unui Passat din anul 2000, după ce şi-a slujit termenul normal de exploatare. Altă curea a fost identică, doar că una nouă, încă neexploatată.

La capitolul lanţurilor, s-a luat un lanţ folosit, scos de pe motorul N57 de pe BMW Seria 5 E39 din 2001, şi un altul identic, dar nou.
Mecanicii menţionează că aceste curele şi lanţuri sunt printre cele mai rezistente din istorie, cureaua de pe TDI slujind de obicei fără probleme câte 120 mii km, iar lanţul de pe BMW — câte 500 mii km!

Rezultatele au fost foarte curioase! Iată la cel forţe au cedat cele 2 lanţuri de distribuţie:

1. Lanţ distribuţie BMW N57, second-hand, parcurs 320,000 km — 1,150 kg
2. Lanţ distribuţie BMW N57, nou, parcurs 0 km — 1,150 kg.

Da, forţa la care cele două lanţuri au cedat este identică, iar asta demonstrează că ele sunt extraordinar de rezistente în construcţie, dar şi în timp, reuşind să ofere aceeaşi rezistenţă atât la 0, cât şi la peste 300 mii km din cei 500 mii km prevăzuţi!
Cum a fost situaţia la curelele de distribuţie? Standardul minim reglementat ar fi de 750 kg. Însă realitatea a fost mai îmbucătoare:

1. Curea distribuţie VW TDI, second-hand, cu parcurs — 1,350 kg
2. Curea distribuţie VW TDI, nou, parcurs 0 km — 1,450 kg.

Deci, paradoxal, dar cureaua de distribuţie s-a rupt la o forţă mai mare decât lanţul, deşi ambele au avut nevoie de forţe imense, care nu prea sunt posibile în operarea unui motor.
Şi pentru că situaţia ar putea fi diferită la motoarele mai moderne, autorii video-ului au promis să facă un asemenea experiment cu lanţurile şi curelele motoarelor lansate în ultimii ani. Până atunci, te invităm să vezi experimentul în video-ul de mai jos, iar dacă ai nevoie de subtitre, le poţi include, cu traduceri automatizate.
0
17,533
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!